'Mijn werkgever meet met twee maten'

Is het eerlijk als het bedrijf waar je werkt nieuwe mensen aanneemt omdat het goed gaat, maar jij 'vanwege de crisis' geen loonsverhoging kan krijgen. Is het eerlijk dat de ene collega met de trein moet en de andere een auto van de zaak krijgt? Deze prangende vragen spelen bij de 26-jarige Erwin, die als werkvoorbereider in een bouwbedrijf werkt en maandelijks 2534 euro bruto verdient. Na bijna vijf jaar goed werk te hebben geleverd, wil deze bezitter van het hbo-diploma civiele techniek weten waar hij aan toe is. Want: 'Er wordt naar mijn idee met twee maten gemeten binnen dit bedrijf.'

© thinkstock Beeld
© thinkstock

Niet fijn van je werkgever
Je verdient € 2.534 per maand + 8% vakantietoeslag. Je functie hoort thuis in UTA schaal 4 met een minimum en maximum van respectievelijk € 2.424 en € 3.322. Met jouw ervaring is het minimaal € 2.667. Daar zit je dus onder. De reden is dat je op of nabij het schaalminimum startte en je salaris daarna onterecht onvoldoende groeide. Nulgroei motiveren met de crisis deugt niet. Je werkgever moet gewoon de cao naleven. Als het erg goed gaat, krijg jij toch ook niet de winst? Werknemerszekerheid vertaalt zich al in een relatief laag salaris.

Je nieuwe collega heeft meer salaris, maar dat past wel nog binnen de schaal. Blijkbaar heeft hij beter onderhandeld over zijn beginsalaris. Op het minimum beginnen hoeft niet. Zeker als je ervaring meebrengt, moet je meer vragen. Als je door de sollicitatie heen bent gekomen, moet je niet bang zijn om je wensen in een arbeidsvoorwaardengesprek op tafel te leggen. Weet dat het salaris waarmee je begint heel lang bepalend zal zijn voor wat je daarna verdient. Idem met die leaseauto die je nieuwe collega wel heeft en jij niet. Overigens is dat niet een fijne manier van handelen van je werkgever.

De beste manier voor een salarissprong is overigens een nieuwe baan. Iets voor jou?

Frank Knauf, adviseur beloning & functiewaardering, FNV Bondgenoten

In de bouw meten ze met verschillende maten
Op zich is het salaris wat je als werkvoorbereider krijgt naar mijn informatie marktconform, jou vraag is meer of het terecht is dat collega's met een soortgelijke functie meer verdienen dan jij.

In veel bedrijven zijn functies gekoppeld aan salarisschalen, dat kan op basis van cao-afspraken gebeuren, maar dat kan ook een bedrijfsspecifieke-indeling zijn. De plek waarop je binnen zo'n salarisschaal wordt ingedeeld, bepaald de uiteindelijke hoogte van je salaris en kan afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het kan zijn dat aan een medewerker op basis van het aantal dienstjaren en het functioneren een periodieken (verhogingen) zijn toebedeeld. Nieuwe medewerkers die bij een voorgaande werkgever relevante ervaring hebben opgebouwd, worden vaak ingeschaald op basis van het salaris dat ze gewend waren te verdienden. Maar het kan ook zijn dat specifieke vaardigheden of competenties tot een verschillende inschaling leiden.

Het is ook mogelijk dat de betrokken collega's in het verleden een hoger gewaardeerde functie vervulden en als gevolg van een reorganisatie nu weliswaar een lager gewaardeerde functie uitvoeren maar op basis van een sociaal plan of individuele afspraken aanspraak maken op een hogere beloning en de auto van de zaak mochten behouden.

Ik ben van mening dat je bij je werkgever naar de achtergrond van de door jou geconstateerde verschillen mag informeren, dan wordt meteen duidelijk of, en onder welke voorwaarden, jij zelf in de toekomst voor een hogere beloning in aanmerking kunt komen.

Hans van der Spek, beloningsadviseur Berenschot

Word strijdbaar
Een oud klasgenoot is sinds kort uw collega en net als u werkvoorbereider. Hij verdient echter niet alleen euro 500 meer maar rijdt ook in een bedrijfsauto. Het eerste verschil heeft u nog niet aangekaart, bij uw leidinggevende, dat van de auto wel. U stelt dat uw werkgever ongeschreven regels hanteert die bepalen dat u geen recht heeft op een auto. Begrijpelijk dat dit bij u niet goed voelt.

Uw organisatie groeit en neemt mensen aan. Uw salaris groeit niet en hierbij wordt het argument 'crisis' gebruikt. Dus ook in salarisgroei blijft u 'achter'. Als ik u dan ook nog bericht dat uw salaris te laag is, hoop ik niet dat de moed in uw schoenen zakt, maar dat u strijdbaar wordt.

Mijn advies is de veronderstelde ongelijkheid beargumenteerd met uw leidinggevende te bespreken. Gezien uw werkzaamheden ('klaag niet dat uw oude schoolmaat meer verdient!') is een salarisaanpassing van euro 500 op zijn plaats. Naast het voorbereiden van werkpakketten houdt u zich ook bezig met tekenen en begroten. Uw werkzaamheden zijn hiermee iets breder dan werkvoorbereider en lijken op die van een office engineer. Desnoods bespreekt u welke ontwikkeling u nog door zou moeten maken om wel voor een verhoging in aanmerking te komen. Gemaakte afspraken worden genoteerd in een POP of iets dergelijks.

Vraag ook zeker in dit gesprek om transparantie over de bandbreedte van het salaris en secundaire voorwaarden. Enige ongelijkheid is natuurlijk nooit te voorkomen maar uw werkgever bakt ze wel erg bruin. Succes!

Jacco van den Berg, directeur Van den Berg Training & Advies

Verdien ik wel genoeg?
Heb je ook het idee dat je te weinig verdient of dat je recht zou hebben op een bonus, een leaseauto of een telefoon? VKbanen geeft advies. VKbanen beantwoordt al je beloningsvragen.
Mail de volgende gegevens en je vraag naar banen@volkskrant.nl: naam, e-mailadres, leeftijd, functie, bruto jaarsalaris en opleiding. Als je vraag geschikt is, sturen we hem naar ons panel van experts. Zij zullen zich erover buigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden