Mijn vrouw wil geen seks meer

Wij zijn twintig jaar samen en genieten van elkaar en onze kinderen. Maar de laatste jaren zijn intimiteit en erotiek verdwenen. Ik mis dat erg. Ik vind mijn vrouw aantrekkelijk, we beminden elkaar graag, maar zij heeft geen behoefte meer, zelfs niet aan zoenen. Het ligt niet aan de overgang, zegt ze. Tot vier jaar terug maakte ik er ruzie over, wat leidde tot afstand, dus dat doe ik niet meer. Ik mag vreemdgaan van haar, maar ik weet niet of ik dat wel wil. Toch vind ik mezelf te jong om seks al achter me te laten. Wat zou u doen?

Man, 57 jaar, naam bij de redactie bekend

Haar verantwoordelijkheid

Het lijkt erop dat u de oplossingen vooral bij uzelf zoekt. Dat is prima, tenzij niets werkt. Zou het echt onredelijk zijn van uw vrouw te verwachten dat zij erkent dat er een probleem is en zich ook verantwoordelijk voelt? Aangezien in het verleden de seks wél harmonieus was, moet zij beseffen dat haar veranderde behoefte het huwelijk ondermijnt. Een gesprek met de huisarts (samen) lijkt me een eerste stap.

Bart Doets (70), Hilversum

Bevrediging of voldoening?

U vindt haar nog steeds aantrekkelijk, maar weet u of dat wederzijds is? Is het herstelbaar? Zo niet, dan zou ik ingaan op haar voorstel om vreemd te gaan. Maar weet: erotiek, beminnen en zoenen zijn nauw verbonden met verliefdheid. Wat vindt u belangrijker na twintig jaar? Bevrediging of voldoening?

Gerda Janssen (49), Maastricht

Investeer in elkaar

Heel herkenbaar voor stellen die al lang met elkaar zijn. Ups en downs horen bij het leven, ook in de seksualiteit. Vreemdgaan zou wel eens meer schade kunnen brengen dan jullie lief is. Mijn advies zou zijn samen een weekje ertussenuit te gaan (met zo min mogelijk afleiding) en te investeren in elkaar. Je zou bijvoorbeeld het boek Kosjer Seks kunnen lezen van Shmuley Boteach en samen praten, schrijven en je afvragen hoe je de passie en het vuur weer kunt doen ontbranden in jullie relatie. Blijkbaar is het er wel geweest. Het is absoluut mogelijk dit weer terug te krijgen.

Gerdien Bakker (51), Lelystad

Zoek passie in andere dingen

Wat een liefdevolle man ben jij! Ik kan me voorstellen dat er twijfels zijn over het alternatief van vreemdgaan. Het probleem komt in veel relaties voor. We zullen moeten leren accepteren dat de passie na jaren verdwijnt en dat dit een natuurlijk en onvermijdelijk proces is. Eros verdampt eerder als partners steeds bij elkaar zijn. Dat was ook mijn huivering toen ik na acht jaar 'latten' ging samenwonen. Het helpt niet de hele tijd bij de ander te willen zijn, je moet elkaar ruimte en vrijheid blijven gunnen. Passie in andere dingen zoeken. Niet versmelten met, maar zorgen voor de ander. Richt je blik op andere waardevolle aspecten van je relatie. En geniet!

Helma Roes (54), Sittard

Ga bij haar weg

U geniet van elkaar en uw kinderen. Stel uzelf de vraag waaruit dat genieten bestaat. Is het niet pijnlijk voor u deze steeds terugkerende afwijzing? Uw overweging is invoelbaar. Ga bij haar weg, nog pakweg dertig jaar (inclusief een lange tijd zonder kinderen) zonder voelbare tederheid maakt u somber. Kies voor een leven van geestelijke én fysieke gelijkwaardigheid.

Liesbeth Smulders (57), Zwolle

Over twee weken: help, mijn partner is een buitenmens. Ik niet.

Help, mijn partner is een buitenmens. Ik niet. Mijn partner is een buitenmens. Toen wij dertig jaar geleden gingen samenwonen, woonde zij buiten met paarden. Ik kwam uit de Amsterdamse binnenstad. Wij hebben altijd buiten gewoond, waaronder zeven jaar in Frankrijk. Vijf jaar geleden zijn we terug naar Nederland gegaan en hebben een appartement met tuin in de stad gekocht en een caravan in Drenthe, waar ook haar paard staat. Zo heb ik het goed naar mijn zin. Zij stopt binnenkort met werken, voelt zich hier opgesloten en wil het liefst weer een boerderijtje met buitenleven. We houden veel van elkaar, maar kunnen de knoop niet doorhakken. Wat zou u doen? Vrouw (70), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 5 december 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.