Mijn vriend is erg close met zijn exen en andere getrouwde vrouwen

Na zes jaar latrelatie ben ik erachter gekomen dat mijn vriend, een huisarts, erg close is met zijn exen en met andere getrouwde vrouwen. Ex 1 wil hem terug, heeft zijn sleutel en maakt zijn huis schoon. Ex 2 bespreekt al haar problemen met hem en laat hem bij haar een spiraal plaatsen, hoewel hij haar huisarts niet meer is. Ik heb hem voor de keus gesteld: een andere werkster en geen medische zaken meer met ex 2. Vriendschappelijke contacten geen probleem. Dat is voor hem niet bespreekbaar, want hij wil zijn exen altijd helpen. Waar ligt de grens in het omgaan met exen?

Vrouw, (50), naam bij de redactie bekend

null Beeld .
Beeld .

Stutten trekken

Wij hebben hier dan toch te maken met een heuse weldoener! Hoewel ethisch onverantwoord met ex 2, houdt hij ex 1 aan het werk (hoe coulant). Zou zij ook tussen de lakens zuigen? Verder lijkt het, gezien de informatie die wordt gegeven, dat ook andere 'getrouwde vrouwen' op hulp van deze huisarts kunnen rekenen. Ik vraag mij af wat voor hulp, of kunnen we in dit geval sowieso van een zekere genegenheid uitgaan die als hulp wordt omschreven door de beste man. Ik zou maar aan mijn stutten trekken. Vrees niet voor eenzaamheid, u bent immers gewis van een steun en toeverlaat voor het leven (naast alle andere exen en getrouwde vrouwen, dat dan weer wel).

Christa Kreikamp (46), Hoogland

Walletjes

Uw vriend eet gewoon van twee walletjes. Hij heeft met u een relatie en is verder emotioneel nog steeds verbonden met zijn exen. Dat lijkt me geen gezonde situatie. De ex die thuis zijn rotzooi opruimt zou dat trouwens ook niet moeten willen, maar zijn ex die hem medische handelingen laat verrichten, is echt fout bezig. Het lijkt me trouwens dat de gezondheidsinspectie zulke handelingen bij niet-patiënten ook niet zal goedkeuren. Zoals u zegt: vriendschappelijke relaties zijn prima, maar dit gaat veel verder.

Bernard Erlin (28), Rotterdam

Objectieve grenzen

In de vraag waar de grens ligt in het omgaan met exen zit de opvatting besloten dat een liefdesrelatie wordt beheerst door objectieve grenzen. Stel dat dat het geval zou zijn, wie zou die grenzen dan hebben vastgesteld? Waarom zou jij je aan die grenzen houden? Of je met de man verder wil, moet je zelf proberen te ontdekken. Je laten leiden door denkbeeldige objectieve normen voor liefdesrelaties leidt alleen maar af van waar het jou alleen maar om zou moeten gaan: wil je verder met deze man, ondanks alles? Volg je hart en laat je niet de les lezen door anderen. (Dus ook niet door mij.)

Herman van Bemmel (76), Voorschoten

Fanclub

Deze huisarts is niet ethisch bezig. Raar dat u dit pas na zes jaar opvalt. Deze man kan niet loskomen van zijn vorige relaties. Sluit aan bij zijn fanclub of ga verder met uw eigen leven.

Gert de Goede (56), Uden

Over twee weken:

Waarom laat zij hiv-onderzoek doen?

Mijn vrouw laat zich op allerlei verschillende kwalen onderzoeken om te achterhalen waar haar lichamelijke klachten vandaan komen. Ze laat zich nu ook testen op hiv; ze wil uitsluiten dat ze besmet is. We hebben in de afgelopen tien jaar geen seksuele contacten gehad met andere mensen. Een eerdere test, in het begin van onze relatie, heeft al aangetoond dat geen van ons tweeën een hiv-besmetting heeft. Ik begrijp dus niet waarom de hiv-test nodig is. Ze zegt dat ik haar volledig kan vertrouwen, maar dat ze het nooit helemaal zeker kan weten. Moet ik dit zien als een begrijpelijke standaardprocedure?

Man (44), Amsterdam, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 16 maart 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden