Mijn partner wil buiten wonen, ik niet

Mijn partner is een buitenmens. Toen wij dertig jaar geleden gingen samenwonen woonde zij buiten met paarden. Ik, zeven jaar ouder, kwam uit de Jordaan. We hebben altijd buiten gewoond waaronder zeven jaar in Frankrijk. Vijf jaar geleden zijn we terug naar Nederland gegaan en hebben een appartement met tuin in de stad gekocht en een caravan in Drenthe, waar ook haar paard staat. Deze combinatie is voor mij prima. Ze stopt binnenkort met werken, voelt zich opgesloten en wil het liefst weer een boerderijtje met buitenleven. We houden veel van elkaar, maar kunnen de knoop niet doorhakken. Wat zou u doen?

Vrouw, 70, naam bij de redactie bekend

null Beeld .
Beeld .

RAND VAN APELDOORN

Wellicht woont u weer in Amsterdam, een enorme overgang vanaf het Franse platteland. U staat voor een keuze? U zegt niet hoe hoog de spanning in uw relatie is opgelopen en welke knoop er moet worden doorgehakt. Staat uw relatie op het spel? Staat uw identiteit op het spel? Vindt u dat uw partner nu maar eens moet toegeven? Een ander kan niet zeggen wat u moet doen. Luister naar uw hart, uw beste raadgever. En misschien wordt het wel een boerderijtje aan de rand van Apeldoorn (tussen Amsterdam en Drenthe in), vlak bij veel natuur, of woont u straks liever alleen in de stad?
Steven Smits (66), Groningen

OMDRAAIEN

De knoop toch maar doorhakken. Jullie hebben al op verschillende plekken gewoond en zijn dus niet vastgeroest in een bepaalde plaats. Nu uw vriendin meer tijd krijgt, kunnen jullie het ook omdraaien. Een vaste woonplek buiten zodat zij meer ruimte krijgt en bij haar paard kan zijn. Voor u een kleiner appartement in de stad.
Tiny Visser (63), Eersel

BOSNIMF

Hou van elkaar, maar wees niet elke dag per se bij elkaar. Mijn vrouw is een stadse en zij wil graag wat meer luxe in het wonen. Ik ben een bosnimf en ik woon met m'n honden buiten in een chaletje.We zien elkaar meestal in het weekeinde en soms een avond door de week, tot beider genoegen en met veel houden van.
Julie Goosen (63), Slabroekse bossen, Uden

undefined

VEEL ONDERHOUD

Ik zou zeggen: doe het niet. We worden er niet jonger op. Een boerderijtje met buitenleven vergt veel onderhoud. Blijf lekker zitten. Jullie hebben al een tuin aan je appartement en een caravan in Drenthe waar je partners paard staat. Het lijkt mij meer dan genoeg.
Krijn Schoonderwoerd (59), Leiden

MAÎTRESSE

Laat haar met het paard samenwonen en neem zelf een stadsmens als maîtresse: het beste van twee werelden.
Michael Thomas (80), Den Bosch

undefined

U DE LASTEN

U hebt al veel toegegeven aan haar liefde voor buiten en de paarden. Als u op uw 70ste weer op een boerderijtje gaat wonen, krijgt zij de lusten en u de vele lasten. U geniet van een wandeling langs de grachten, zij van een tocht over de velden. Welnu, laat ze haar paard niet te ver buiten de stad stallen, dan kan zij er een paar keer per week heen, en dan gaat u af en toe samen een weekendje weg. U weet wel waarheen.
Anna Remmen (70), Baarn

Over drie weken: Ben ik wel geschikt als arts?

Ik ben momenteel vierdejaars geneeskundestudent en heb moeite met de co-schappen. Dit is enerzijds door de werkdruk en de hiërarchische sfeer, anderzijds omdat ik alles als een beoordelingsmoment zie. Ik schiet enorm in de stress en klap dicht wanneer ik on the spot moet presteren. Ik praat er wel over in mijn omgeving, maar uiteindelijk sta ik er in het ziekenhuis alleen voor. Ik ben bang dat dit niet overgaat en dat ik niet geschikt ben als arts. Wat zou u doen? Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 19 december 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden