(mijn nieuwe*Schilderij)Frans Molenaar

Bij de vorige PAN zag ik een schilderij van Willy Boers. Nooit van gehoord, terwijl later bleek dat ik zijn zoon al heel lang ken....

Milou van Rossum

Mijn huis hangt van onder tot boven vol kunst. Veel foto’s van mijn eigen werk, maar ook schilderijen en beelden. Ik kan zo een uur voor zo’n werk gaan zitten en denken: goh. Laatst heb ik nog een heel mooie plastiek gekocht. In Het Parool las ik iets over een beeldhouwer, George van der Wagt, die niet meer kan werken vanwege een herseninfarct. Ik heb hem gebeld en gevraagd of hij nog meer had staan. Ik ben ook een groot bewonderaar van Jasper Krabbé.

Mijn moeder zei altijd: je moet jezelf kietelen, een ander doet het niet. De enige dingen waarop ik mezelf trakteer, zijn reizen en kunst. Ik kan het me permitteren hè, nu de kinderen het huis uit zijn, haha.

Mijn verzameling begon met litho’s, een foto met Zizi Jeanmaire. Het eerste doek dat ik kocht was van Jerry Keizer, ik was een jaar of 22. Het kostte 1200 gulden, ik heb het in termijnen van 50 gulden betaald. Kunst is nu ook een investering. Ik heb niks met geld en beleggen. Van kunst heb ik lol, en af en toe veil ik eens wat. Soms kijk je al 25 jaar tegen iets aan, en dan heb je het wel gezien. Ik heb ooit een Rob van Koningsbruggen geruild tegen een maatpak. Een heel goed schilderij, geen kwaad woord verder, ik vond het alleen een beetje te donker worden. Het ging voor 50.000 gulden weg. Dat pak zal 4000 gulden waard zijn geweest.

Vroeger was bij mij thuis alles grijs; grijze banken, grijze vloerbedekking. Op een gegeven moment werd ik er doodmoe van. Ik wil nu kleur. Het werk van Willy Boers heeft dat. Er moet alleen nog een nieuwe lijst omheen, deze is vre-se-lijk. Voorheen zou ik voor roestvrijstaal hebben gekozen, nu wordt het goudkleurig hout. Als mensen tegenwoordig mijn huis binnenkomen, zeggen ze: wat is het hier gezellig, zo zou ik ook willen wonen. Eigenlijk is het gelijk op gegaan met mijn persoonlijkheid. Ikzelf ben in de loop van de jaren ook een stuk warmer en opener geworden.

Milou van Rossum

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden