’Mijn moeder verdient na jaren werken alle rust'

Wie: Tarik Mensori Leeftijd: 27 Woonplaats: Leiderdorp Functie: Belastingadviseur Opleiding: Fiscaal Recht Afkomst: Marokkaans..

TEKST IANTHE SAHADAT en ILYA VAN MARLE

‘Advocaat worden, dat was mijn droom. Maar ik heb een lange route afgelegd: mbo, hbo en toen naar de universiteit. Uiteindelijk werd het fiscaal recht, ik was goed in wiskunde op school. Mijn enige belemmering is altijd de Nederlandse taal geweest. Ik ben in Nederland geboren, maar de eerste acht jaar van mijn leven heb ik in Marokko gewoond. M’n ouders wilden dat hun kinderen ook wat meekregen van de Marokkaanse taal en cultuur.

‘Het was een prachtige tijd, maar helaas had het één nadeel: ik sprak geen Nederlands toen we terugkwamen. Ik kon goed leren, als ik geen taalachterstand had gehad, had ik naar het vwo gekund.

‘Ik ben heel blij dat het toch gelukt is om naar de universiteit te gaan. Steeds meer mensen met een andere afkomst gaan trouwens naar de universiteit. In het eerste jaar van mijn studie was vrijwel iedereen blank, toen ik afstudeerde was dat al enorm veranderd.

‘Sinds mijn afstuderen in september 2005 werk ik bij financieel adviesbureau Berk in Leiden. Vrienden van mij hebben wel eens last van discriminatie gehad bij sollicitaties, maar ik ben zonder veel moeite aan de bak gekomen. Omdat bedrijven snel voor mensen kiezen die ze kennen, moet je netwerken en activiteiten naast je studie ontplooien. Ik heb bestuurswerk gedaan en ik heb bij de rechtswinkel gewerkt. Volgens mij kom je er wel als je laat zien dat je erbij hoort.

‘Met mijn ouders spreek ik Arabisch. Mijn moeder spreekt slecht Nederlands. Dat vindt ze jammer, maar nu is ze te oud om het nog goed te leren. Ze is 63 en heeft hard gewerkt om ons groot te brengen, nu verdient ze rust.

‘Momenteel zie ik haar dagelijks omdat mijn vader vanwege familieomstandigheden in Marokko is. Dan eet ik met haar en mijn zusje. Ik vertel mijn ouders veel over mijn werk, ze snappen ook wel wat ik doe hoor.

‘Zelf hebben ze nooit de kans gehad om naar school te gaan, maar ons hebben ze alle kansen geboden. Daar ben ik heel trots op, ik ben nog trotser op hen dan zij op mij. Mijn vader heeft altijd als arbeider gewerkt, van schoonmaken tot fabriekswerk, alles wat hij kon krijgen eigenlijk.

‘Hij is al ruim 35 jaar in Nederland. Mijn moeder kwam iets later. Zij werkte in een chocoladefabriek, tot ze ons kreeg.

‘We zijn thuis met z’n negenen, ik heb vier broers, twee zussen en twee zusjes. De jongste zit nu in 6 vwo en wil ook gaan studeren. Mijn oudste broer heeft in Marokko gestudeerd, de anderen hebben geen hoge opleiding, die zijn snel gaan werken en een paar hebben nu een eigen zaak.

‘Maar met ons allemaal gaat het heel goed.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden