Mijn moeder en ik, Top 2000 en Top Gear

De 7 interessantste programma's dit weekend, van de relatie tussen moeders en zonen op NPO 2 tot Frederick Wisemans balletdocumentaire op NPO Doc.

Tommy Wieringa en zijn moeder Lia. Beeld null
Tommy Wieringa en zijn moeder Lia.

1. Mijn moeder en ik

Zondag, NPO 2, 19.45 uur

In deze nieuwe interviewserie portretteert Frénk van der Linden de volgens hem 'meest complexe relatie die we in het leven onderhouden', namelijk die tussen moeder en zoon. Aflevering 1 draait om schrijver Tommy Wieringa en zijn kleurrijke moeder Lia. Na een wilde periode op Aruba gingen Wieringa's ouders uit elkaar en koos de 11-jarige Tommy ervoor om bij zijn vader te blijven. Een kwart eeuw lang had hij nauwelijks contact met zijn moeder. Maar, zegt Wieringa tegen Frénk van der Linden: 'Ik had zolang met zoveel gif in mijn donder rondgelopen, en daar had ik tabak van.' Het contact met Lia werd hersteld, maar dat wil niet zeggen dat moeder en zoon het overal over eens zijn. Toen Lia borstkanker kreeg, koos zij aanvankelijk voor een alternatieve geneeswijze. Die keuze was voor Tommy onaanvaardbaar.

2. Top 2000 a Gogo

Zaterdag, NPO3, 19.30 uur en zondag NPO3, 19.30 uur

Snippers uit de popgeschiedenis, de reportages/bijzondere verhalen in de Top 2000. Vandaag een bezoek in New York aan Baby Love. In 1983 plaveide zij als 15-jarige met de Rock Steady Crew (Hey you, the Rock Steady Crew) de weg voor de breakdance en werd ze een rolmodel voor andere meisjes. Ze kent de moves nog steeds. En er is een breakdancebeweging naar haar genoemd: de baby love.

Zondag vertelt Jim Kerr over de achtergrond van de Simple Minds-hit Waterfront. 'Get in, get out of the rain. I'm goin' to move on up to the Waterfront.' Het nummer gaat over werkloosheid en de massaontslagen in de havens van Glasgow, de thuisstad van de band. De Simple Minds, ze zijn er nog steeds, openen altijd met Waterfront als ze op een festival na een hardrockband moeten optreden. In Top 2000 A Go Go wordt uitgelegd waarom.

3. Top Gear Patagonia Special

Zaterdag, BBC2, 21.30 uur

Er was die keer dat de mannen van Top Gear naar Patagonië reisden, voor een ruwe roadtrip van 2500 kilometer richting Vuurland. In een Porsche 928, een Lotus Esprit en een oude Ford Mustang. De BBC had Jeremy Clarkson nog gewaarschuwd. Wees voorzichtig, op kousenvoeten en met fluwelen handschoenen, Argentinië-Engeland, de Falklands, nog steeds gevoelige geschiedenis.

Maar het ging al mis toen de Argentijnen de nummerplaat van de Porsche in de smiezen kregen: H982 FKL. Als dat geen verwijzing was naar de Falklandoorlog uit 1982. In Ushuaia werden Clarkson en de zijnen met stenen en fakkels belaagd. De nummerplaatrel ontvlamde zo, dat de Top Gear-crew moest vluchten met achterlating van hun klassieke auto's. En dat was nog niet eens hun enige probleem in Argentinië. Wel het grootste.

Jeremy Clarkson, presentator van Top Gear. Beeld null
Jeremy Clarkson, presentator van Top Gear.

4. La Danse

Zaterdag, NPOdoc, 22.00 u

Perfecte film voor de vacuümdagen tussen Kerst en Oud en Nieuw. En nog nooit was La Danse eerder te zien op de Nederlandse televisie. Frederick Wisemans film over het Parijse Ballet de L'Opera is bijna een antropologische studie van de balletwereld. Het eindeloze repeteren, honderden pliés, elegante bewegingen, de tutunaaister, de spitzenverzorgster, De Notenkraker vanuit de coulissen.

Zoals Frederick Wiseman al meer dan 50 jaar (heel lange) films maakt (deze valt nog mee in lengte). Observerend, precies, zonder voice over of interviews. Maar kom er bij hem niet mee aanzetten dat hij een objectieve cineast zou zijn, of nog erger 'de waarheid' zou najagen. 'Ik probeer alleen zo eerlijk mogelijk te zijn', zei Wiseman in een interview. 'Maar een film is opgebouwd uit honderdduizenden keuzes. Iedere filmmaker is subjectief.'

5. Boeken

Zondag, NPO 1, 11.20 uur

Zelden verlaat schrijver Jeroen Brouwers zijn huis in de bossen van het Belgische Zutendaal, maar voor Wim Brands maakt hij een uitzondering. Brouwers is hoofdgast in de laatste Boeken van dit jaar, om te praten over zijn onlangs verschenen, door critici bejubelde roman Het Hout. 'Buitengewoon, op elke bladzijde is een wonder te vinden, een vondst groot of klein,' schreef Daniëlle Serdijn in deze krant in een vijfsterrenrecensie.

In Het Hout beschrijft Jeroen Brouwers de perikelen op een door kloosterlingen geleid jongensinternaat in het Zuid-Limburg van de vroege jaren vijftig. Daar is de jonge broeder Bonaventura getuige van de vernedering en het seksueel misbruik van enkele internaatjongens. Het boek is gebaseerd op Brouwers eigen herinneringen aan zijn jeugdjaren op een kostschool.

6. Two Raging Grannies

Zondag, NPO 2, 16.00 uur

'Waarom moet de economie altijd blijven groeien?', willen de uit Seattle afkomstige Shirley (85) en Hilda (91) weten. Een lastige vraag, maar niemand lijkt zijn best te willen doen het de oude vriendinnen uit te leggen. Niet de in het telefoonboek opgezochte bankmedewerkers, niet de professor Economie van de University of Washington en zeker niet de deelnemers aan bobo-evenement The Wall Street Diner.

Gefrustreerd slaan de dames aan het stunten: Shirley grijpt tijdens het Wall Street-etentje de microfoon, en stelt boos haar vragen, net zo lang tot ze door beveiligers hardhandig de tent uit wordt gezet. 'Ik weet je huis te vinden - ik ben je ergste nachtmerrie', laat een van de uitsmijters het oude vrouwtje weten. Heel leerzaam is het avontuur van de dames niet, verbazingwekkend des te meer.

7. De verbouwing

Zondag, NPO 2, 21.10 uur

Ter ere van de 70ste verjaardag van Freek de Jonge zendt de VPRO deze en komende zondag de twee voorstellingen uit die De Jonge maakte ter gelegenheid van de verbouwingen van Carré (2003) en het Nieuwe DeLaMar (2005).

Geholpen door een kapstok met attributen uit de coulissen van het DeLaMar, blikt hij terug op de theaterprogramma's van vaste gasten als John Lanting, Youp van 't Hek en Paul van Vliet. In Freek laat de revue passeren (volgende week te zien) brengt hij in Carré een ode aan onder andere Toon Hermans, verkleedt hij zich als Marlene Dietrich en speelt hij een nummer van de Zwitserse clown Grock.

Freek de Jonge. Beeld null
Freek de Jonge.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden