Mijn moeder confronteren met achtergehouden geld?

Onlangs kwam ik er bij toeval achter dat mijn moeder een aantal geldbedragen voor mij heeft achtergehouden. Het gaat om enkele jaren kinderbijslag, studiefinanciering, een erfenis en geld dat ik als kind spaarde. Ik woonde destijds al niet meer thuis en het contact is sindsdien minimaal. Alles bij elkaar opgeteld is het een bedrag van ongeveer 20 duizend euro. Sinds ik drie jaar geleden een ernstig ongeluk heb gehad, kan ik het bedrag goed gebruiken. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend.

Beeld .

Confrontatie

Heb je behoefte aan een confrontatie of aan contact met je moeder? Het laatste lijkt me fijn voor jou, zeker na het ongeluk. Een confrontatie levert waarschijnlijk meer strijd dan geld op. Wist je dat de kinderbijslag in veel gevallen wordt gebruikt om achterstallige rekeningen te betalen? Wees blij met de kansen die je hebt gehad om te studeren en neem verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes. Van bitterheid word je in ieder geval niet beter.

Ans Peters (60), Zeist

Incasseren

Geld achtergehouden? Kinderbijslag is voor ouders van minderjarige kinderen een tegemoetkoming in de kosten voor levensonderhoud. Hetzelfde geldt voor studiefinanciering. Spaargeld van minderjarige kinderen is eigenlijk geld van de ouders en als het genoeg is, moeten zij daar zelfs belasting over betalen. Wilt u daar als volwassene met terugwerkende kracht aanspraak op maken nu u krap bij kas zit? Ik zie mijn kind straks al aankomen! 'Mam, mag ik die kinderbijslag die jij vroeger voor mij kreeg nog even incasseren?' Mijn advies: bespreek uw financiële problemen met uw moeder. Wie weet wil zij u gewoon helpen, zonder dat u bij voorbaat uw rechten claimt.

Mirjam Spaans (48), Beilen

Spaargeld

Met de kinderbijslag mag uw moeder doen wat ze wil. Een kind kost immers 100 duizend euro, dus uw moeder mag best wat achterhouden. Maar het spaargeld is van u.

Krijn Schoonderwoerd (58), Leiden

Energie

U voelt zich tekort gedaan door uw moeder. Waarschijnlijk heeft u gelijk, al vraag ik me af of dat een financiële achtergrond heeft. Stel uzelf twee vragen. Denkt u dat uw moeder u dat geld gaat geven? En zou het gevoel overgaan als uw moeder u 20 duizend euro gaf? Als het antwoord op een van deze vragen nee is, dan zou ik mijn energie op andere zaken richten. Geld is maar in een verrassend klein deel van de gevallen de oplossing voor een probleem.

Agnes Luijten (38), Amersfoort

OVER TWEE WEKEN

Zonnige kant

Misschien weet uw moeder dat u een driest persoon bent, gevoelig voor ongelukken en onhandig met geld. Niet dat daar iets mis mee is. Integendeel, u bent immers nog een kind en gevoelig voor hebzucht. Alle gekheid daargelaten, zou ik naar mamalief gaan en haar vragen hoe zij het ziet. Wellicht dat u daarna de zonnige kant van uw dilemma inziet. Als u namelijk bij het ongeluk was omgekomen, had uw moeder genoeg geld gehad voor een mooie uitvaart.

Erik Cleijne (35), Nijmegen

Hoe moet ik reageren op al die vrienden, familie en klanten die mij voor de zoveelste keer enthousiast vertellen dat ze de wereld weer gaan vervuilen met een vliegvakantie? Vooral als deze mensen voor nageslacht hebben gezorgd én verder zeer milieubewust uit de hoek komen? Hoe kun je nu begaan zijn met de wereld en tegelijkertijd met zo veel gemak twee keer per jaar (of meer) het vliegtuig instappen? Ik vind het zo stuitend dat ik er soms wakker van lig. Toch zeg ik er niets van en blijf ik mij in bochten wringen om de lieve vrede te bewaren. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 23 mei 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden