'Mijn man vindt me mooi en slim, als ik aandring'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week documentairemaker Sunny Bergman (34). Haar film Beperkt houdbaar wordt in september herhaald, gevolgd door een tweede deel....

TEKST WIM DE JONG

U heeft van Beperkt houdbaar een heel persoonlijke film gemaakt. Zijn de reacties erop ook sterk op de vrouw gespeeld?

Ja, Cisca Dresselhuys plaatste me al in de voorhoede van de derde feministische golf. Dat legt meteen nogal een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders. En ook de aanvallen van tegenstanders zijn persoonlijk: 'Je bent gewoon heel dik, onzeker, jaloers en gefrustreerd en daarom heb je kritiek op de schoonheidsindustrie.'

Op weblogs was mijn hoofd omgephotoshopt tot dat van een aap met daaronder de tekst 'Beperkt neukbaar'. Dat voelde bedreigend. Het dringt wel je leven binnen. Ik wil ook graag heel even iets doen dat niets met vrouwenissues te maken heeft.

Wat zien we op uw zelfportret?

Geen bloemetjes en hartjes, gewoon mijn gezicht in houtskool.

Vrouwen, zo blijkt uit allerlei onderzoek, hebben vaak een negatief zelfbeeld en vergelijken zichzelf met het heersende ideaalbeeld. Als je jezelf tekent, kijk je op een heel andere manier en sla je geen huidplooi of rimpel over.

Omschrijft u zichzelf hier met een paar steekwoorden.

Ik ben vrij positief en optimistisch, maar ook beschouwelijk van aard, een piekeraar. Ik hou erg van gezelligheid en van feestjes, en ook van boekenlezen in mijn eentje.

Hoe denkt u dat anderen naar u kijken?

Ik denk soms dat ik naïef overkom. Zoals ik eruit zie, ben ik ook in het geheel niet bedreigend: ach gossie, dat meissie.

Men vindt mij ook chaotisch. Maar schijn bedriegt dus soms.

Welke plaats neemt u in het Nederlandse medialandschap in?

Ik vind het wel leuk om allerlei vooronderstellingen in mijn films onderuit te schoppen.

Waar ergert uw man zich aan?

Dat ik de vaatdoekjes niet uitwring. Dat ik nooit de ontbijtspullen opruim wanneer ik een boterham heb gepakt. Dat ik hem bij feministische onderwerpen te vaak vraag wat-danhet- mannenperspectief-is. En dat ik te hard werk en de zorg daardoor te veel op zijn schouders terechtkomt.

Wat vindt hij aantrekkelijk aan u?

Het is hem gevraagd en hij wist niets, hahaha! Zet er in godsnaam 'hahaha' bij, want anders staat het zo verdrietig. Hij vindt me mooi en slim, als ik aandring. En ik mag nog wel wat dikker zijn. Dat is het hè: mannen houden helemaal niet zo van dat slanke schoonheidsideaal. In bed hebben ze toch het liefst maatje 42.

Welk talent van uzelf ziet u in uw kinderen terug?

Mijn oudste is filosofisch aangelegd. Die vroeg al op 3-jarige leeftijd hoe het kon dat als God geen mens was, dat hij dan wel Jezus had gekregen. Ik dacht: yesss!! Een filosoof! Mijn jongste gaat meer als een vrolijke stuiterbal door het leven.

Daar herken ik meer mijn man in.

Wat is het grootste compliment dat men u kan maken?

Ik denk nu aan iets stoms: ik vind mezelf een beetje te dik, dus ik zou graag horen dat ik zo slank ben. Maar ik denk nu ook meteen weer aan een Brits onderzoek waarin staat dat vrouwen liever 5 kilo lichter zouden zijn dan 5 IQ-punten erbij willen. Dat is toch tragisch? Dus laat maar. Ik vind het een compliment als mensen zeggen dat ik goed kan schrijven. Een enorm literair talent zijn, dat wil ik het liefst.

Hoe kan men u kwetsen?

Ik vind het vervelend als mensen mij seksistisch bejegenen.

Wat is het grootste misverstand over u?

Door de film is het misverstand ontstaan dat ik erg gepreoccupeerd ben met mijn uiterlijk. Dat valt echt wel mee. Ik heb mijn onzekerheid daarin wel een beetje gekarikaturaliseerd.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven?

Als een goed filmmaker, schrijver en goede moeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden