'Mijn man mailt stiekem met vrouwen'

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het dilemma

We hebben al meer dan dertig jaar een goed huwelijk, vinden we allebei. Mijn man heeft op zoek naar nieuwe spanning het afgelopen jaar stiekem via internet contact gezocht met vrouwen. Daaruit is een mailcontact ontstaan. Ik heb dat per ongeluk ontdekt en voor mij voelt het als vreemdgaan. Mijn man is gestopt, maar vindt dat ik overdreven reageer en wil er graag mee doorgaan. Hij ziet geen kwaad in deze relatie zonder echt contact. We zitten een beetje vast. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Stop met de relatie

Na een huwelijk van dertig jaar overkomt u dit. Volgens u beiden heeft u een goed huwelijk. Nu niet meer. Uw man heeft kennelijk behoefte aan meer spanning en gaat op internet op zoek naar andere vrouwen. Hij vindt het geen enkel probleem, stoppen wil hij niet. Maak hem duidelijk dat als hij er niet mee stopt, u dan met hem stopt. Hij heeft zoveel kapotgemaakt. Misschien zet deze stap van u hem aan het denken en kunnen jullie een nieuwe start maken.

Ank van der Spek (74), St.-Michielsgestel

Vertrouw hem

Afgelopen jaar kreeg ik via Marktplaats een intensief mailcontact met een man. Er ontstond een leuk, warm, openhartig en soms erotisch getint contact. De man bleek een heer, hij draagt zijn vrouw op handen en heeft haar vertrouwen nooit beschaamd. Lieve mevrouw, vertrouw uw man. De beste manier om iets van waarde te behouden is door niet behoudend te zijn. Maak duidelijke afspraken en geef elkaar lucht.

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Het begin van het einde

U heeft volgens u en uw man een goed huwelijk. U zou zich kunnen afvragen of dat echt zo is. Uw man zoekt buiten uw medeweten contact met andere vrouwen en gaat met een van hen een intensief mailcontact aan. Ik zou zeggen: laat uw man gaan. Dit is het begin van het einde. Er is niets intiemer en romantischer dan op schrift elkaars zielenroerselen delen. Dat wekt namelijk (onderbuik)gevoelens op. Het feit dat hij daar niet mee wil stoppen zegt eigenlijk al genoeg.

Carla Beeres (60), Haarlem

Laat hem zijn gang gaan

Als uw huwelijk werkelijk goed is, kunnen deze liefdes naast elkaar bestaan. Dus: If you love someone, set them free, zoals Sting zingt.

Bertus Veldhuis (57), Den Haag

Praat over elkaars verlangens

U heeft een goed huwelijk, zegt u. En uw man mist spanning. U bent er per ongeluk achter gekomen dat hij iets stiekem doet. Natuurlijk voelt dat als vreemdgaan. Mensen onderschatten of bagatelliseren de impact van een 'relatie zonder echt contact' via mail of chat. Die 'intieme bubbel' achter een beeldscherm is aantrekkelijk en mogelijk ondermijnend voor vaste relaties. Hoe close bent u werkelijk, samen? Bespreekt u elkaars verlangens en behoeften? U dacht dat u uw man kende, dit is nieuw voor u. Ga samen op onderzoek, dit is een prima aanleiding.

Hermine Kroon (46), Utrecht

Over twee weken

Ik wil dat mijn gepensioneerde man meer tijd voor mij maakt

Mijn man heeft zich gedurende zijn werkzame leven op allerlei niveaus ingezet voor de gemeenschap. Dat ging vaak ten koste van mij en ons gezin. Nu is hij gepensioneerd en ik hoopte dat wij meer tijd samen zouden besteden. Een evenement dat we samen zouden opzetten, heeft hij nu met zijn assistente gerealiseerd. Mij heeft hij buitenspel gezet. Ik ben daar boos over. Hij vindt dat ik hem niet op zijn gedrag mag aanspreken, want hij was zich er niet van bewust. Dit veroorzaakt spanning tussen ons. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 1 mei 2017 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden