Mijn leven zit vol met meel, lijm, en glitters - en dat is de schuld van YouTube

Aafs dochter kan geen genoeg krijgen van instructievideo's over slijm

De wereld van YouTube is groot, uitgestrekt, eigenlijk een soort uitdijend heelal (elke dag komen er 300 duizend filmpjes bij. Dat vind ik heelalachtig). Kortom, het ideale onderwerp voor een spreekbeurt, vond mijn zoon, dus ik zit momenteel vol YouTubetrivia.

Wist u bijvoorbeeld dat het eerste YouTubefilmpje Me at the zoo heet en gemaakt werd door een van de schattige YouTubebedenkers die pakweg een jaar later miljardair zou zijn, en niet meer is dan een korte monoloog over het feit dat olifanten lange slurven hebben?

Nee, dat wist u niet, het doet er ook niet toe, maar in de loop van de wereldgeschiedenis toch ook weer wel.

Hoe was de wereld zonder YouTube geweest? Ik weet in ieder geval zeker dat ik zonder YouTube minder slijm in mijn leven zou hebben. Iedereen kijkt naar YouTube om zijn eigen redenen, maar mijn dochter en vele anderen, want er staan ruim twee miljoen slijmvideo's op YouTube die vaak miljoenen views hebben, kijken louter en alleen naar YouTube voor instructievideo's over slijm.

Slijm. Zelfgemaakt slijm. Je kunt er blijkbaar niet genoeg van hebben, je kunt er ook niet genoeg van maken, en net als met alle grote kunstvormen zijn er talloze technieken om tot slijm te komen. En die staan allemaal op YouTube.

De gemiddelde dag begint zo: mijn dochter komt met een vleierig gezicht naast mij staan en zegt: 'Ik wil met jou slijm maken.'

We maken dan een paar kilo slijm in verschillende kleurstellingen - soms geblinddoekt, je moet het uitdagend houden voor jezelf - en vervolgens zeg ik dat ze zelf verder moet gaan. Ze maakt dan nog een paar uur slijm. De bestanddelen lenzenvloeistof, lijm en meel zijn hierbij belangrijk, en natuurlijk glitters. Samen gaan ze een chemische reactie aan die moeilijk van je aanrecht te verwijderen is. En van de vloer. En van de muur. En van de ramen. En van pyjamajasjes. En uit je haar. En uit je oren.

Dat mijn leven en al mijn holtes gevuld zijn met proppen meel, lijm, lenzenvloeistof en glitters, is de schuld van YouTube. Elke gewetenloze vlogger weet precies wat ze moet doen om onschuldige jonge meisjes naar haar kanaal te lokken; net even anders verwoord alweer oproepen tot het mengen van lenzenvloeistof, glitter, lijm en meel.

Heel soms geven ze er een andere naam aan, zoals 'unicornpoep', maar dat trekt ook veel meisjes aan, en uiteindelijk is het allemaal hetzelfde en zal onze aarde straks bedekt zijn met een dikke, glitterige korst.

De schuld van onze kinderen, die de toekomst zijn, en dus ook hun probleem.

Er komen elke dag 300 duizend filmpjes bij, dat had ik al gezegd. Ik schat dat 25 procent daarvan over slijm gaat. Het zijn gevaarlijke tijden.