Mijn laatste tip, dialoog met de lezer gaat door

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.


Dit is de laatste aflevering van de rubriek Tipgeld in deze krant. De afgelopen jaren heb ik de meeste onderwerpen op financieel gebied wel besproken. Dat was bepaald geen eenrichtingsverkeer. Via de mailbox geldvraag@volkskrant.nl voerde ik tussen de columns door een constante dialoog met lezers die hun vragen, commentaar en enthousiasme met mij deelden.


Ik heb de Volkskrantlezer leren kennen als een betrokken en leergierig persoon. Het is niet iemand die met een half antwoord tevreden is. Er valt altijd iets aan toe te voegen. Zelfs de zeurpieten - want ook die zijn er geweest - hebben een gedrevenheid die hun toch weer iets sympathieks geeft.


De Volkskrantlezer gaat graag het brede debat aan, soms meer dan mij lief is. Hoe de wereld eruit zou moeten zien, laat ik graag aan anderen over. Ik ben iemand van de praktische oplossingen die voldoening haalt uit het omgaan met de dagelijkse puzzels. Er verandert veel waarop de burgers actief moeten inspelen. En dat doen zij gelukkig ook: de hypotheek aflossen, langer doorwerken en kinderen helpen met schenkingen of de erfenis.


Via www.volkskrant.nl/geldvraag blijf ik met u in gesprek. Daar zal ik in blogs vragen en kwesties behandelen. Het blijft provisorisch advies. Voor maatwerk moet u toch naar de financieel adviseur. Zorg er wel voor dat hij niet te veel rekent. Hou hem kort.


Mijn laatste tip: kijk uit voor mooie beloften. Heeft u sinds 2005 erfbelasting betaald? De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht belooft die voor u terug te halen. U moet aan de SMCO 495 tot 995 euro inschrijfgeld betalen en daarnaast een deel van de eventuele opbrengst. Dan neemt u deel aan een procedure bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg.


Erfbelasting lijkt onrechtvaardig, maar hou het hoofd koel. Ondernemers hebben een ruime vrijstelling van erfbelasting als zij hun bedrijf overdoen aan hun kinderen. Anders zouden veel bedrijven door de erfbelasting in de problemen komen. De SMCO beweert dat hier sprake is van ongeoorloofde discriminatie tussen gewone particulieren en ondernemers. De SMCO schetst een rooskleurig beeld, gebaseerd op zeer eenzijdige informatie. De juridische experts die ik gesproken heb, achten deze zaak vrijwel kansloos.


De vraag is of protesteren iets uithaalt. De Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland, heeft in november 2013 de Nederlandse erfbelasting al getoetst aan het internationale gelijkheidsbeginsel. Discriminatie is verboden als daarvoor 'een redelijke en objectieve rechtvaardiging' ontbreekt. Het beschermen van de continuïteit van bedrijven is 'niet van redelijke gronden ontbloot', aldus de Hoge Raad.


Het Europese Hof neemt bovendien geen collectieve zaken in behandeling. Het hof geeft geen belasting terug, maar kent hooguit een schadevergoeding toe aan individuele gevallen.


Wil u toch iets doen, stuur dan een brief naar het ministerie van Financiën. Daarin stelt u dat uw aanslag erfbelasting strijdig is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. U heeft dan een vordering op de staat, als mocht blijkt dat het Europese Hof inderdaad discriminatie vaststelt. Het is niet zeker of deze aanpak werkt. Maar u onderneemt tenminste actie en het is een stuk goedkoper dan in zee gaan met de SMCO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden