Mijn ex ver weg laten verhuizen met mijn kinderen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Mijn ex wil 150 kilometer verderop gaan wonen met onze kinderen in de basisschoolleeftijd. Zij heeft daar een baan. Onze vechtscheiding heeft geleid tot rechtszaken. Ik zie mijn kinderen minder dan ik zou willen. Mijn ex denkt alleen aan zichzelf. Zij manipuleert de kinderen waardoor de kinderen denken dat ze willen verhuizen. Daarnaast heeft onze jongste autistismekenmerken en ik denk dat een verhuizing schadelijk is. Ik ben bang dat ik mijn kinderen verlies als ze verhuizen. Wat moet ik doen: mijn kinderen laten gaan of vechten zodat ze hier blijven wonen?

Strijd niet

U klinkt precies als mijn ex die mij wilde beletten te verhuizen met de kinderen. Onze zoon leed het meest onder het gevecht, niet onder de afstand. Daarom is mijn raad: stop de strijd onmiddellijk. Zorg dat u de omgang met uw kinderen echt waarmaakt en dat u er altijd voor hen bent. Dat kan digitaal. Als de kinderen naar de middelbare school gaan, mogen ze zelf kiezen bij wie ze willen wonen. Oefen geen druk uit. Mijn zoon koos ervoor bij zijn vader te wonen. Toch is zijn contact met mij goed gebleven, omdat ik zijn wens respecteerde - ook al deed dat mij pijn.

AnneLoes van Staa (59), Amsterdam

Niet mokken

Stop met vechten. Verhuis ook naar die stad. Blijf bij hen in de buurt. De nieuwe horizon zal je altijd meer opleveren dan te blijven mokken op de oude plek.

Rob Hoozemans (65), Nijmegen

Vooruitgang

Een baan vinden in deze tijd is lastig, wees blij dat de kinderen er nu op vooruitgaan. Dat is waarschijnlijk waarom ze een baan neemt die 150 km verderop is. Ben je bang dat je de kinderen verliest, uit die zorg bij haar en maak vervolgens een plan en voer dat uit.

Anna Robin Hogendoorn Streef (24), Den Haag

Eigen belang

Wettelijk gezien mag hun moeder niet zomaar gaan verhuizen. Zij moet hierover met u overeenstemming bereiken, als u beiden het gezag heeft. Bij een vechtscheiding stellen ouders hun eigen belang boven dat van de kinderen. Zij zien dat zelf niet zo, want ze leggen de oorzaak van het probleem bij de ander. En ziedaar: de kinderen zijn de dupe. Wanneer u echt het belang van de kinderen vooropstelt, dan is het goed de verstandigste te zijn en, hoe moeilijk ook, de kinderen te laten gaan.

Ans Peters (61), Zeist

Stap naar de rechter

Laat de kinderrechter hier een oordeel over geven. De rechter oordeelt in het belang van de kinderen.

Reinaldo Nes (65), Haarlem

Vechten

Als ervaringsdeskundige raad ik u aan om te blijven vechten. Toen ik 10 jaar was, verhuisden mijn ouders 170 km uit elkaar. Hierdoor kon ik tot mijn verdriet een van mijn ouders veel minder zien. Inmiddels ben ik familierechtadvocaat en weet ik dat een juridische procedure veel stress kan opleveren, maar die is tijdelijk. Een verhuizing is echter niet zo makkelijk terug te draaien.

Vrouw (27), naam bij redactie bekend.

Over twee weken:

We hebben al meer dan dertig jaar een goed huwelijk, vinden we allebei. Mijn man heeft op zoek naar nieuwe spanning het afgelopen jaar stiekem via internet contact gezocht met vrouwen. Daaruit is een mailcontact ontstaan. Ik heb dat per ongeluk ontdekt en voor mij voelt het als vreemdgaan. Mijn man is gestopt, maar vindt dat ik overdreven reageer en wil er graag mee doorgaan. Hij ziet geen kwaad in deze relatie zonder echt contact. We zitten een beetje vast. Wat zou u doen?
Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 17 april 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden