Mijn eetpatroon opdringen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Beeld -

Ik houd me aan een zelfgekozen eetpatroon: ik eet weinig vlees en het moet biologisch zijn. De meeste vleessoorten, zoals onvolwassen dieren, orgaanvlees en rood vlees, lust ik niet. Vis lust ik nauwelijks. Ook let ik op de calorieën. Eten bij vrienden is daardoor lastig, de meeste mensen serveren vlees dat ik niet wil eten. Niet meer bij vrienden eten en hen bij mij uitnodigen, lost het probleem niet op. Mijn vraag is: in hoeverre kun je mensen opzadelen met je eigen vrijwillige (dus niet medische) voedseleisen?
Vrouw (45)

Jood of moslim

Uw eetpatroon is deels een morele keuze. Uw vrienden hebben dat te respecteren. Je gaat toch ook een jood of moslim geen varkensvlees geven? Wat ik me wel kan voorstellen is dat het voor uw vrienden verwarrend is wat u nu precies wel en niet wilt eten. Ik zou u aanraden om bij vrienden vegetariër te worden, om het hen makkelijker te maken. Mijn vader die wat vlees en vis betreft bijna niets lust, doet dat ook.
Lana Konijnenbelt (23), Amersfoort

Geniet

Mijn familie en ik zijn allemaal vegetariërs. Ik heb wel eens meegemaakt dat vrienden alsnog een vleesgerecht hadden gemaakt, dat wij toen gewoon hebben opgegeten. Ik vind dit wel zo respectvol voor de gastvrouw, die haar best heeft gedaan om iets lekkers te maken. Ik vind niet dat u mensen moet dwingen om eten te maken dat u graag wil. Die ene keer geen biologisch vlees is toch niet zo erg? Geniet van het eten en van het gezelschap.
Wieke Tegelaar (22), Oegstgeest

Gevangene

Een keer 'verkeerd' eten kan echt geen kwaad. Zelfs als vegetariër bereid ik een maaltijd met vlees als ik vrienden op bezoek krijg. Alleen eet ik er zelf niet van. Biologisch en niet-biologisch? Hetzelfde verhaal. Word geen gevangene van uw eigen principes, dat is nooit goed.
Bart Klaver (68), Leuven

Niet lusten

Ik ben geen goede eter, er zijn veel dingen die ik niet lust. Maar als ik het bij vrienden voorgezet krijg, dan eet ik er in ieder geval iets van. Dat zou u ook moeten doen. Er zit geen medische reden of overtuiging achter; ik lees alleen 'lust ik niet, lust ik nauwelijks'. Niks opdringen dus, maar u gewoon als een goede gast gedragen. Uw vrijwillige voedseleisen kunt u dan thuis weer naar de letter volgen.
Mirjam Will (46), Peize

Zalm

Laatst was mijn man zalm aan het koken toen iemand al riep dat ze dat niet lust. Doe je daar je best voor... Mijn punt is dat iedereen zo zijn eetpatroon heeft, al dan niet om medische, geloof- of smaakredenen. Als u de mensen niet op de kosten wilt jagen door biologisch vlees te vragen, kunt u altijd in overleg besluiten het vlees zelf mee te nemen. Tegen vrienden kun je alles zeggen en op internet staan veel lekkere vegetarische gerechten.
Kiki Bommezij (55), Haarlem

Simpel houden

Ik eet al m'n halve leven met veel smaak vegetarisch en biologisch. Ik maak het hooguit mezelf moeilijk met mijn principes, die nu eenmaal afwijken van het gebruikelijke eetpatroon.

Hou het voor uw vrienden simpel op een kwestie van smaak: daar valt niet over te twisten.
Pieter Geluk (62), Driebergen

Over twee weken: Hoe versier ik mijn tandarts?

Ik heb een nieuwe tandarts en het is een leuke, jonge man. Ik had een gaatje, moest snel na de eerste afspraak terugkomen en ik merkte dat ik daar nogal naar uitkeek. Het gaatje is nu gevuld en ik vind het naar om mijn tandarts een half jaar of langer niet te zien. Hoewel ik deze man nog nauwelijks ken, hij bezet zou kunnen zijn en het bovendien ongehoord is om contact te zoeken anders dan het patiënt-tandartscontact, beraad ik me toch op manieren om met hem in contact te komen. Heeft u tips, of zegt u: dit kan echt niet!?

Vrouw (30), naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 2 februari 2015 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl.

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden