'Mijn dochter heeft gelijk: bezuinigen op basisonderwijs is dom'

Door de bezuinigingen is in het basisonderwijs een gedwongen uittocht van duizenden leerkrachten gaande. Leraren ontslaan, dat is dom, aldus de dochter van columniste Ferdows Kazemi.

Een leerling van groep 8 maakt de Cito-toets, 7 februari 2012. © ANP Beeld
Een leerling van groep 8 maakt de Cito-toets, 7 februari 2012. © ANP

Ik las vanochtend hardop dat in het basisonderwijs duizenden leraren ontslagen gaan worden.
Onze dochter: 'Ga hier een stukje over schrijven, mama. Dat mogen ze niet doen, goed onderwijs is erg belangrijk. Daar draait het hele leven om. Van wie moeten leerlingen les krijgen als er geen leraren zijn? Dat kan toch niet. Moeten ze niet meer naar school?'
'Leerlingen blijven altijd les krijgen, alleen in veel grotere groepen', antwoordde ik.
'Nog grotere groepen dan nu? Ze zouden juist meer leraren aan moeten nemen zodat kinderen meer aandacht kunnen krijgen. Ze zouden in een klas zelfs twee leraren aan het werk moeten zetten. De ene zou dan het werk van de kinderen nakijken en de ander lesgeven en kinderen individueel helpen. Grote klassen zijn te druk, je kunt er toch niets leren. Ik vind het echt belachelijk.'
'Waarin moet de overheid dan bezuinigen? In de zorg?'
'Nee, absoluut niet. Daar moeten ze van af blijven.'
'Minder gevechtvliegtuigen?'
'Nee, dat is ook belangrijk. Stel je voor dat we aangevallen worden. Hoe moeten we ons verdedigen?'
'Moeten ze minder geld aan arme landen geven?'
'Nee, dat ook niet. We mogen arme kinderen in die landen niet in de steek laten. Het is niet hun schuld dat ze arm geboren zijn.'
'Waarop moet dan wel bezuinigd worden?'
'Nergens. Waarom moeten ze nou zo nodig bezuinigen?'
'Omdat het crisis is. De overheid heeft geld tekort en ze moet het ergens vandaan halen.'
'Dan zoeken ze het zelf maar uit. Maar ik blijf het dom vinden, als ze leraren ontslaan.'
Natuurlijk kan een meisje van 13 niet weten waarop wel bezuinigd moet worden. Maar zij weet weten wat voor consequenties de bezuinigingen in het onderwijs voor leerlingen kunnen hebben. Een overvolle klas kun je niet de aandacht geven die vereist is voor goed onderwijs in een ontwikkeld land.

Net als vrijheid is goed onderwijs een vanzelfsprekend feit in Nederland. Men is vergeten hoeveel bloed, zweet en tranen deze twee waardevolle verdiensten gekost hebben. Wat de vrijheid betreft, de donkere periodes van vervolgingen en brandstapels behoren gelukkig tot het verre verleden in Nederland. Maar het is niet zo lang geleden dat het onderwijs toegankelijk is geworden voor alle Nederlandse kinderen, ongeacht afkomst of geslacht. Met trots vertel ik altijd aan mijn familie in Iran over de toegankelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. En ik zou het treurig vinden als we daar straks niet meer trots op kunnen zijn omdat we te weinig leraren in dienst hebben die deze kwaliteit moeten garanderen.

Hoe kan een leraar die eerder politieagent in een overvolle klas moet zijn dan onderwijzer, de kwaliteit van het onderwijs bewaken? Hoe kan een leraar die doodmoe van al die dagelijkse inspanning thuis komt nog gemotiveerd blijven? Hoe kan een school aan de terecht strenge inspectie-eisen voldoen als zij niet voldoende leer- en zorgkrachten in dienst heeft? Hoe kunnen leerlingen gemotiveerd naar school gaan als de leerkrachten weinig tijd voor hen hebben? Hoe kunnen we de snel groeiende ontwikkelingen in een kenniseconomie bijbenen, als onze kinderen er niet voldoende basis voor hebben?

Als u er vanuit gaat dat kinderen net zo snel en zonder leraar de leerstof eigen kunnen maken als de regels van computerspelletjes en gadgets, moet ik u teleurstellen. Ik heb zelf 6 jaar les gegeven in het onderwijs en weet dat dit niet klopt. Afgezien van een aantal uitzonderingen zijn leerlingen nog altijd afhankelijk gebleven van de kennis en kunde van de leraren en de hoeveelheid tijd die zij aan hen kunnen besteden. Het is dus een illusie te veronderstellen dat men in grotere groepen hetzelfde resultaat kan behalen als in kleinere.
Wees zuinig op ons onderwijs en bezuinig er niet op. Anders ben je 'dom' bezig. Een terechte opmerking van mijn dochter!

Ferdows Kazemi is een in Iran geboren publiciste.
@FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden