LezersdilemmaMilieu

Mijn buren rijden te veel auto

Mijn overburen zijn topfitte zeventigers. Onze relatie is vriendschappelijk en dat wil ik graag zo houden. Maar hun autogebruik zit mij dwars. Meerdere keren per dag komt hun auto van zijn plek, om vaak na korte tijd terug te keren. Dat had ook prima met de fiets gekund, denk ik dan. Ik durf hen er niet op aan te spreken, bang om voortaan die zure milieu-activist te zijn. Dat anderen er vaak maar op los lijken te leven, levert mij steeds meer chagrijn op. Moet ik mijn buren hun gang laten gaan of mag ik proberen de wereld te verbeteren, te beginnen met de overburen?

null Beeld

Gebruik uw tijd nuttig

De wereld verbeteren? Dat doet u pas echt door anderen hun eigen keuzes te laten maken. En stop onmiddellijk met het monitoren van hun gedrag. Gebruik de tijd die dit oplevert op een meer positieve en constructieve manier, bijvoorbeeld door vrijwilliger te worden bij de Fietsersbond.

Hanne Willigenburg (38), De Meern

Topfit aan de buitenkant

Ik ben, aan de buitenkant, ook zo'n 'topfitte zeventiger'. Dat ik na een ontsteking (spondylodiscitis) twee kapotte rugwervels heb, zie je niet. Ik ga soms toch met de fiets naar de supermarkt (6 km). Dat pleziertje moet ik dan wel bezuren en de rest van de week neem ik noodgedwongen de auto, zelfs naar de wc als dat kon. Overigens, waar bemoeit u zich mee?

Peter Noordermeer (73), Dreischor

Met een borrel erbij

Als ik u was, zou ik me eerst afvragen of ik niks beters te doen heb dan het observeren van het rijgedrag van mijn overburen. Kennelijk houden zij er een ander idee op na dan uzelf. Dat kan en mag. En als u het dan zo belangrijk vindt, leg het onderwerp dan gewoon eens op tafel met een borrel erbij, zonder meteen een oordeel erover te vellen. Wie weet wat voor mooi gesprek ervan komt. Maar respecteer ook de mening van uw medemens. Anders vrees ik dat u inderdaad te boek komt te staan als zo'n zure milieu-activist.

Karin Hensen (51), Zaandam

Niet de les lezen

U bent teleurgesteld in het milieubewustzijn van anderen en u projecteert uw ergernis op uw buren. De vraag is of dat zinvol is. Buren heb je om mee samen te leven, niet om ze te veranderen. Hun gedrag is asociaal noch onwettig. De kans dat zij uw zienswijze gaan delen, is gering. U kunt hun wijzen op de voordelen voor hun gezondheid, als zij de auto laten staan. Verder kunt u, gedoseerd, uitleggen wat uw motivatie is, als u de fiets pakt. Uw energie om de wereld te verbeteren kunt u beter richten op initiatieven in gemeente en provincie om fietsen te stimuleren en het autogebruik te ontmoedigen.

Eric van Kleef (50), Leiden

Kijk verder

Ook wij hebben zulke mobiele buren, relatief jong en (bijna) gepensioneerd. Mogelijk krijgt ons groene voorbeeld op enig moment toch navolging.Velen lijken er inderdaad op los te leven, maar u ziet vooral de mensen bij u in de buurt. Sluit u aan bij een groene organisatie, maar laat uw buren met rust. Joyce Klarenbeek (66), Ven-Zelderheide

Man, naam bij de redactie bekend.

Over twee weken

Mijn dochter kan niet voor zichzelf zorgen

Mijn 19-jarige dochter is een leuke meid met vrienden, baantjes en allerlei plannen. Maar het lukt haar niet om haar leven praktisch te organiseren. De bus halen, simpele dingen regelen, opruimen: het gebeurt niet. Ze heeft er last van, spullen raken kwijt en ze haat het om te laat te komen. Dit speelt al van jongs af aan. Haar kamer is een rotzooi, haar troep ligt door het hele huis. Ruzies, redelijke argumenten, helpen opruimen, het negeren: niks werkt. Ik vlucht geregeld de deur uit. Vrienden zeggen: ze moet uit huis. Dat gaat dit najaar gebeuren. Maar hoe gaat dit als ze voor zichzelf moet zorgen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 18 juni 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden