'Mijn broer is doorzeefd, maar wordt gezien als dader'

In de schaduw van elke gebeurtenis staan mensen die nooit de publiciteit halen. In een korte serie kijkt de Volkskrant met hen terug....

'Zoveel bloed. Het kolkte uit zijn hals, zijn buik, zijn maag.Ik riep tegen een omstander: 'Doe je T-shirt uit'. Elz, devriendin van Jannes, drukte er de wond in zijn hals mee dicht.Jannes deed zijn ogen open en zei: 'Anneke'. Toen zakte hij weg.'

Anneke van der Lei (49) kan het nog steeds niet 'vatten' dathaar broer op 10 september werd neergeschoten door de politie.'Ik zei altijd tegen mijn zoontje 'de politie is je bestevriend'. Nou, dat zal ik nooit meer over mijn lippen krijgen. Hetkind heeft er bij gestaan toen het gebeurde. Die gelooft dat heusniet meer. Ikzelf heb alleen nog maar vertrouwen in onzewijkagent.

'Die zaterdagavond stonden we allemaal op straat te kijkennaar de bandenopslag die in brand stond. De straat was in paniek.We vreesden dat de brand zou overslaan naar onze huizen. En wewaren boos. We hadden net de schade van de brand van vorige weekopgeruimd. Van dezelfde bandenhandel van Petersen. Ik schreeuwdedat ik een steen door de ruiten zou gooien bij Petersen. Mijnbroer was me voor. Hij liep op het kantoor van de bandenopslagaf, pakte een betonnen bloembak, en gooide die door een ruit.Natuurlijk was dat fout. Helemaal fout. Maar er gebeurde niets.De politie en de brandweer stonden erbij en keken ernaar.

'We liepen terug naar onze straat. Opeens hoorde ik dekinderen gillen. Toen wist ik: er is iets heel ergs gebeurd. Ikkwam aanlopen en zag Jannes in elkaar zakken. Er was eenwoordenwisseling geweest met een agent. ''Doe je handen omhoog'',had hij tegen mijn broer gezegd. Maar mijn broer werd al inbedwang gehouden door een jongen uit de buurt die toevallig inde beveiliging zit. Hij hield de handen van Jannes stevig op zijnrug gedraaid. Toch greep de agent naar de pepperspray. Mijn broerkrijgt de spray in zijn ogen en het zoontje van mijn broer ook.Die begint te gillen van de pijn. Mijn broer reageert woedend endoet een stap naar voren. De agent begin te schieten. Een keer,twee keer, drie keer. Het hield maar niet op.

'Oké, mijn broer ziet er een beetje vreemd uit. Hij ishelemaal kaal, draagt een sloperssnor en zijn lijf is bezaaid mettattoos. En zo'n bloembak door het raam smijten mag natuurlijkabsoluut niet. Maar het is toch geen reden om iemand neer teschieten? Jemig, zeg. Die man heeft zijn hele pistool op Jannesleeggeschoten.

'De dagen erna zag het hier zwart van de auto's.Ramptoerisme. Wildvreemde mensen belden aan met de vraag of jede zus bent van het slachtoffer. Ik kreeg een anoniemedreigbrief. En in de lokale pers werden we soms zwartgemaakt:alsof we allemaal Tokkies zijn in deze straat. Nou, niets isminder waar.

'Anderhalve maand heb ik gehuild. Jannes is wel 41, maar voormij is hij mijn kleine broertje. Hij heeft een goed hart, ook alziet hij er afwijkend uit. Hij stond altijd voor anderen klaar.Ik spaar mijn tranen nu op tot de avond als mijn zoontje van elfop bed ligt. Die heeft het al moeilijk genoeg zo. We proberen tevoorkomen dat hij een tv-serie ziet of een film waarin wordtgeschoten. Want dan durft hij niet alleen te gaan slapen.

'In het onderzoek van de Rijksrecherche heb ik weinigvertrouwen. Ik heb het gevoel dat ze alles in de doofpot willenstoppen. En nu heeft de agent die Jannes heeft neergeschotenaangifte tegen Jannes gedaan wegens poging tot doodslag omdatmijn broer hem zou hebben bedreigd.

'Mijn broer is doorzeefd met acht kogels, maar hij wordtafgeschilderd als de dader in plaats van het slachtoffer. Het is meer dan drie maanden geleden, maar ik kan het nog steeds nietvatten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden