'Mijn brief was niets bijzonders'

LPF-voorzitter en vastgoedmagnaat Ed Maas lobbyde persoonlijk bij partijgenoot en staatssecretaris Van Eijck voor de vastgoedsector. Niets bijzonders, zegt hij.

Van onze verslaggever Ferry Haan

'Ik heb Van Eijck gebeld, maar kreeg hem niet aan de telefoon. Op verzoek van het ministerie van Financiën heb ik het toen op papier gezet. Dat is alles', aldus Maas.

- Waarom belde of schreef u met Van Eijck?

'Cor van Zadelhoff (net als Maas een vastgoedmagnaat, red) belde mij. Hij kreeg geen poot aan de grond op het ministerie van Financiën. Van Zadelhoff werd tot driemaal toe niet teruggebeld en vroeg mij: ''Ach joh, kun jij niet even een poging wagen?'' Als mensen dat aan mij vragen dan doe ik dat. Daar is niets bijzonders aan.'

- Heeft u uw partijgenoot als LPF-voorzitter aangesproken?

'Ik schreef Van Eijck als directeur van het vastgoedfonds VHS. Ik heb hem niet op persoonlijke titel geschreven. VHS is een publiek fonds. Ik moet ook opkomen voor de andere aandeelhouders, heeft u daar wel aan gedacht? Ik ben ook helemaal geen volksvertegenwoordiger. Ik zit niet in de Tweede Kamer.'

- Welke contacten zijn er tussen u en Van Eijck geweest?

'Na de gesprekken op het ministerie, waar ik niet bij was, heb ik telefonisch contact gehad met Van Eijck. Ik ken die man verder niet. Ik heb hem één keer gesproken.

'Aan de CDA-fractie heb ik ook geen brieven gestuurd. Ik heb Gerard van As van de LPF een kopie van mijn brief gegeven. Dat is normaal omdat hij de vastgoedspecialist is van de fractie. Ook Van Zadelhoff stuurde ik een kopie.

'Het was de verantwoordelijke topambtenaar die via zijn secretaresse vroeg om onze bezwaren op papier te zetten. Dat hebben mijn fiscalisten gedaan. Verder niets.'

- Vindt u dat dit kan? Een LPF-voorzitter die een LPF-staatssecretaris brieven stuurt over een sector waarin hij zelf actief is?

'Als dit niet mag, dan mogen straks de LPF-Kamerleden ook niet meer over het kwartje van Kok stemmen, omdat ze zelf een auto hebben. Ik vind het een schandaal.

'Het ging er mij alleen om een gesprek op gang te brengen tussen de mensen van Van Zadelhoff en het ministerie. Meer niet. Dat is gelukt.

'Ik heb in mijn brief gezegd dat ik geen deel wil uitmaken van de onderhandelingen. Ik wilde daar niet bij aanwezig zijn. Van Zadelhoff lukte het zelf niet. Als hij er niet over was begonnen, dan had ik dit nooit uit mezelf gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden