Mijn brein maakt van vakantiestress een xylofoon

'Ik had het met die xylofoon dus eigenlijk bijzonder goed getroffen. Grote ambities! Eer en erkenning!'Beeld thinkstock

Vannacht droomde ik dat ik xylofoon speelde. Ik zal over die droom niet uitweiden. 'Tell a dream, lose a reader', zei Henry James al, en hij had gelijk. Dromen zijn een soort scheten van ons brein: je kunt er zo'n beetje aan ruiken wat er die dag wordt verteerd en dat is meestal niet boeiend, al het verhitte gefabuleer van Freud ten spijt.

Maar toch, die xylofoon. Het is zo'n woord waar je bij scrabble altijd nét niet de letters voor hebt, zodat je met die klote-x blijft zitten. Mijn kinderen hadden er een, toen ze klein waren. Ze vonden er terecht niets aan. Ik heb zeker tien jaar niet aan xylofoons gedacht. Waarom droomde ik dan van zo'n ding?

Op Google vond ik al gauw honderden sites die beloven dat ze je dromen kunnen verklaren. Ik tikte 'xylofoon' in, en, verdomd als het niet waar is, daar las ik: 'Als je droomt over een xylofoon voorspelt dit dat je grootste ambities werkelijkheid zullen worden, met eer en erkenning.'

Nou, daar keek ik van op. Bij mijn weten héb ik geen ambities, behalve dan misschien eindelijk eens een keer op vakantie vertrekken zonder dagen tevoren de hele boel bij elkaar te schreeuwen van de zenuwen. ('En heeft er hier íémand aan gedacht om kattensnoepjes in huis te halen?! Nee hè?! Dus jullie denken gewoon, dat laten we aan de oppas over, kattensnoepjes kopen?! En dan verliezen jullie voor het gemak even uit het oog dat de oppas misschien wel met zijn stomme kop Catisfactions voor ze koopt in plaats van Felix Party Mix? Terwijl Lola geen Catisfaction lust!?

En jij? Ja jij! Jij denkt aan twee zwembroeken genoeg te hebben? Dat als je dus twee keer je zwembroek ergens op het strand laat liggen, dat je dan verder in je blote kont gaat zwemmen? Ja, zelf weten hoor! Maar ík ga dus niet...' et cetera.)

En dit alles had mijn brein dus, in mijn slaap, vertaald naar een xylofoon. Het was niet minder dan een wonder. Ik klikte nog wat verder op die site. Je kunt ook van een gordeldier dromen, las ik. Dan moet je 'assertiever zijn'. Droom je van tapdansen? Dan voel je je 'overweldigd door verantwoordelijkheden'. Marshmallows? Een 'gebrek aan zelfvertrouwen'. Spaghetti? Je zit 'verstrikt in een relatie'. Wattenbolletjes? 'Negatieve emoties.' Een bloempot? 'Onderdrukte kwaadheid of frustratie.'

Niet zo best, allemaal. Sterker nog, ik had het met die xylofoon dus eigenlijk bijzonder goed getroffen. Grote ambities! Eer en erkenning! Met nieuwe levensmoed begon ik mijn koffer te pakken.

Als ik nou vannacht nou maar niet van wattenbolletjes droom.

Of een gordeldier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden