Mijmerromantiek

Niet alleen populair onder spirituelen, ook kunstenaars mogen graag mijmeren over de grilligheid van noodlot en toeval, filmers niet uitgezonderd. Tom Tykwer liet in Lola rennt (1998) zijn hoofdrolspeelster drie keer, snel en minder snel, rennen om een schuld van haar vriend te financieren én een bankroof door hem te voorkomen. De Poolse grootmeester Krzysztof Kieslowski liet in Blind Chance (1987) een man rennen om de trein te halen en toonde in drie opeenvolgende verhalen hoe verschillend zijn persoonlijke geschiedenis vervolgens zou kunnen verlopen.

De Engelse acteur Peter Howitt kon het ook niet laten en koos voor zijn regiedebuut (1998) óók een rennende vrouw als uitgangspunt. De Londense pr-dame Helen (Gwyneth Paltrow) wordt op een dag ontslagen en ziet op weg naar huis of net wel of net niet de metro voor haar neus wegrijden. Daarna worden twee verhaallijnen parallel getoond. In de ene is ze veel eerder thuis dan in de andere en betrapt ze haar man met een andere vrouw. Aan de kijker om gedurende het verloop van de film te mijmeren over de vraag wanneer je als bedrogen echtgenoot beter af bent: door het wel te weten of door het niet te weten. Daarbij geholpen door Howitt, die laat zien hoe die parallelle levens van Helen zich ontwikkelen. Voor dat mijmeren is ruimte zat, omdat de film vaak wat voortkabbelt, maar ook omdat Howitt de film eerder droevig dan romantisch-komisch toonzet.

De fantasie van de kijker beperkt zich overigens niet tot het toeval. Stilaan ga je je afvragen hoe Howitt die twee parallelle levens laat eindigen. Gaat hij daardoor onvermijdelijk de grote moralist uithangen of vindt hij een elegante oplossing?

Sliding Doors (Peter Howitt, 1998) Arte, 14.05-15.40 uur.

Get Over It

(Tommy O'Haver, 2001) Romantische tienermusical vol ironische momenten en zelfs slapstick. Als dat een beetje klinkt als High School Musical, klopt dat, al kwam die succesvolle reeks pas veel later. Het verhaal van Get Over It loopt uiteraard langs lijnen van voorspelbaarheid: meisje dumpt vriend. Vriend roept hulp in van ander meisje om haar terug te winnen. Dat meisje begint hem verdomd aardig te vinden en op het eind krijgen die twee elkaar. En de dumperd staat met lege handen. De strijd concentreert zich hier in de repetities van een opvoering van Shakespeares Een midzomernachtsdroom. Mag u de rest zelf invullen.

RTL 8, 20.30-22.15 uur.

American Pie

(Paul en Chris Weitz, 1999) Bijna klassiek geworden puberkomedie vol flauwiteiten, dubbelzinnigheden en, toegegeven, een enkele geslaagde grap. Vier jongens uit de examenklas maken een afspraak: zij gaan vóór het eindejaarsbal met een meisje naar bed. Ze liegen en bedriegen voor het grote doel, maar leren ten slotte dat er belangrijker zaken zijn dan seks (wijze les). En hebben vervolgens seks (beloning en dubieuze moraal). Na dit debuut maakten de broers Weitz nog de iets subtielere tragikomedie About a Boy, maar daarna legden ze zich vooral toe op produceren, al dook broer Chris een paar jaar geleden op als regisseur van twee fantasyfilms voor jongeren, The Golden Compass en The Twilight Saga: New Moon. Madonna's cover van de Don McLean-klassieker met dezelfde titel als de film stamt trouwens uit dezelfde tijd, maar hoort bij een andere film: The Next Best Thing van John Schlesinger.

Sliding Doors kwam in de bioscoop nadat Gwyneth Paltrow een Oscar had gewonnen voor Shakespeare in Love en nadat Tom Tykwers Lola rennt, met een soortgelijk uitgangspunt, een succes was geweest. Maker Peter Howitt had zijn film echter allang rond voor die twee gebeurtenissen. Door een faillissement van de distributeur duurde het lang voordat de film eindelijk werd uitgebracht.

Net 5, 22.00-00.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden