Mijmeringen over een wereldburger

Charles Bromet en Willem Vissers

Het is een vreemd gezicht om Guus Hiddink, man van de wereld, in de rechtbank zo te zien haspelen op ogenschijnlijk simpele vragen van rechter Bik.

Vragen in de trant van: `Heeft niemand u dan gezegd dat, als u wilt profiteren van het gunstige belastingtarief in België, dan ook in België moet wonen?’

Hiddink wil dan niet liegen.

Hij wil anderen, vrienden soms zoals Van Raaij of zaakwaarnemer Van Nieuwenhuizen, ook niet afvallen. Want ze hebben hem allemaal gewaarschuwd. Hij zit in een spagaat en kan niet meer opstaan.

En nu wordt Hiddink er dus van verdacht de belasting te hebben ontdoken voor 1,5 miljoen euro.

Het is fascinerend om inzage te krijgen in getapte telefoongesprekken tussen de vroegere PSV-directeur Fons Spooren en de hoofdverdachte Van den B, Hiddinks belastingadviseur.

Je zit in die rechtbank en je denkt: dat wordt betalen voor Hiddink. Je denkt ook: oen, was daar dan ook gaan wonen.

Je vraagt je af waarom miljonairs altijd meer geld willen hebben. Misschien omdat ze anders geen miljonair waren geworden.

Hiddink was ongelooflijk succesvol geweest in Zuid-Korea, alvorens hij een huis in België huurde waar hij nooit ging wonen. Misschien was hij overmoedig en dacht hij: wie kan mij nog wat maken? Misschien was hij écht naïef en verwachtte hij dat het allemaal wel zou loslopen.

Maar je weet zeker dat Hiddink, om prinses Maxima te citeren, een beetje dom is geweest. Ook voel je irritatie opwellen over de Fiod, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporings Dienst. Zo graag willen al die ambtenaren het voetbal een keer een flinke loer draaien. Met voetbal komen ze in de krant.

Zo vaak lukt dat trouwens niet, met die loer. Bombastisch waren de invallen bij Ajax (transfers Arveladze en Laudrup) en Feyenoord (Van den Herik), miniem was het `resultaat’.

Ze zijn bij de Fiod wél ontzettend goed in het aftappen van telefoongesprekken, zo bleek in de Hiddink-affaire. Tijdens het traceren van de seksuele escapades van Fons Spooren met minderjarige jongens kwamen ze hem op het spoor.

Je vraagt je af waarom ze zelf niet even een belletje hebben gepleegd. `Luister Guus, we weten dat bijna iedereen tegen je heeft gezegd dat je ook écht in België moet wonen als je wilt profiteren van het belastingsysteem. Regel dat nou even, anders grijpen we je.’

Maar nee, de Fiod rook bloed en bloed zou er vloeien.

Bah Hiddink. Bah Fiod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden