‘Mijlpaal’: Zuid-Korea naturaliseert asielzoeker

Zuid-Korea heeft voor het eerst in zijn geschiedenis het staatsburgerschap verleend aan een vluchteling. Een 38-jarige Ethiopiër, die zijn land negen jaar geleden is ontvlucht uit vrees voor vervolging, heeft vorige week de Zuid-Koreaanse nationaliteit gekregen.

Van onze buitenlandredactie

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) sprak van een ‘mijlpaal’ in Azië, omdat Zuid-Korea na de Filippijnen pas het tweede Aziatische land is dat vluchtelingen heeft genaturaliseerd. De UNHCR riep deze week andere landen in de regio op het voorbeeld van Zuid-Korea te volgen.

Slechts weinig Aziatische landen hebben het uit 1951 stammende Vluchtelingenverdrag van Genève ondertekend. Zuid-Korea deed dit in 1994 en heeft sindsdien de vluchtelingenstatus verleend aan 175 asielzoekers.

‘Naturalisatie is uiteraard de beste vorm van integratie. We zouden geholpen zijn als andere Aziatische landen zich lieten inspireren door het Zuid-Koreaanse voorbeeld’, aldus een UNHCR-woordvoerster in Genève.

In Zuid-Korea verblijven duizenden vluchtelingen uit Noord-Korea, maar die hebben een aparte status en worden automatisch als Zuid-Koreaans staatsburger beschouwd.

In het jaarlijkse VN-rapport over vluchtelingen staat dat Afghanen in 2009 wereldwijd de grootste groep asielzoekers (26.800) vormden. Daarna volgden Irakezen (24.000) en Somaliërs (22.600). De toestroom van asielzoekers vanuit arme naar westerse landen is per saldo vrijwel gelijk gebleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden