'Mij zul je niet horen over vroege kruidnoten in de winkel'

Vlak voor Sinterklaas een college over peper-(nee! kruid-) noten van kookboekschrijver Karin Sitalsing.

Karin Sitalsing Beeld Jerome Schlomoff

'Laat me eerst even een hardnekkige misvatting uit de wereld helpen: wanneer mensen het over pepernoten hebben, bedoelen ze bijna altijd kruidnoten. Pepernoten zijn klein, vierkant en lichtelijk taai. Ze zijn gemaakt van ingrediënten als roggemeel, honing en anijs. Kruidnoten zijn halfronde bolletjes, brosser, en ze bevatten specerijen als gember en kruidnagel.

'Eigenlijk kloppen beide woorden niet. Pepernoten bevatten geen peper en in kruidnoten zul je geen kruiden vinden. Ik zou ze eerder smijtsmikkels of keilkoekjes noemen.

'Persoonlijk vind ik pepernoten lekkerder dan kruidnoten, omdat ze bijzonderder zijn - echte pepernoten zie je zelden in de supermarkt. De beste pepernoten zijn een beetje taai, maar niet zo taai dat je je tanden erop breekt. Ze moeten een beetje als taai-taai smaken, met lekker veel anijs en het liefst niet te droog: wees dus vooral niet te zuinig met de honing.

'Laten we het voor nu even bij kruidnoten houden, daar weet ik meer vanaf en daar kun je meer mee variëren. Je ziet die variaties nu al in de winkel: kruidnoten gecoat met truffel, chocolade en zelfs met een piña colada-smaakje.

Karin Sitalsing

Karin Sitalising (39) is journalist en schreef met Marije Sietsma het kookboek Maak van de noot een deugd. Haar nieuwste boek Boeroes - Een familiegeschiedenis van witte Surinamers- (Atlas Contact) kwam onlangs uit.

Karin Sitalsing. Beeld Jerome Schlomoff

'De kruidnoot is van oorsprong een restproduct van kruidkoek. Voor ons kruidnotenkookboek raadpleegden Marije Sietsma en ik een culinair historicus. Het oudste kruidnotenrecept dat zij kon vinden, dateert uit 1771 en staat in een kookboek met de titel De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-meid. Het recept bestaat onder meer uit bloem, anijs, sukade, eieren en cubeben, een Afrikaans pepersoort die niet meer zo makkelijk verkrijgbaar is. Dit recept van de 'oerpepernoot' is eigenlijk de perfecte kruising tussen kruid- en pepernoot.

'Gelukkig kun je tegenwoordig overal kruidnoten kopen én gebruiken in andere gerechten. Kruidnotencheesecake bijvoorbeeld. Of, een recept van mijn geliefde, gehaktballen-met-kruidnoten. Vier eetlepels verkruimelde kruidnoten door een halve kilo gehakt kneden: ontzettend lekker! Die combinatie is ook weer niet heel raar - in veel oosterse gerechten zijn gember en kruidnagel basisingrediënten.

'We hebben ook gerechten uitgeprobeerd die niet zo geslaagd bleken, zoals kruidnoten met rode kool. De kruidnotenbaklava heeft ons kookboek evenmin gehaald. Lekker, maar te veel gedoe. Dat gold ook voor een Twix-achtige chocoladereep met kruidnoten.

'Mij zul je niet horen klagen dat kruidnoten te vroeg in de winkel liggen. Het zou toch juist leuk zijn als we het kruidnotenseizoen feestelijk zouden inluiden, zoals we dat al doen met de Hollandse Nieuwe en de beaujolais primeur?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden