'Mij hoor je niet klagen over belastingen'

Wim Datema (36), ondernemer uit Utrecht..

Gezinsinkomen: bruto circa negentigduizend euro

'Ik kom uit een arbeiderswijk in Emmen. Hoger onderwijs was vreemd in mijn omgeving. Dat mijn zus de havo ging doen, vond ik al heel bijzonder. Zelf heb ik de heao gedaan en heb nu samen met mijn vriendin - als echte dinks, dubbel income no kids - behoorlijk wat uit te geven.

'Maar toch geef ik geen groot deel van mijn geld aan goede doelen. Hoewel ik mensen die dat wel doen bewonder, zie ik meer in een structurele overheidsaanpak van problemen. In een maatschappij gebaseerd op liefdadigheid, wil ik niet leven. Mij hoor je dus niet klagen over de belastingen.

'Links zijn is voor mij vooral een brede kijk op de samenleving. Niet direct vanuit je eigenbelang denken en kiezen. Gelijke kansen raken mij persoonlijk. Vooral omdat ik, dankzij de linkse emancipatiegedachte van de vorige eeuw, goede kansen heb gehad.

'Een sterke overheid beschermt de mens tegen zijn eigen zwaktes. Dat geldt ook die van mijzelf. Bekeuringen voor te hard rijden zijn me niet vreemd en ik ben gek op verre vliegvakanties. Ik heb genoeg 'zondes'. De ideale linkse man ben ik zeker niet. Ik kan niet volledig consequent zijn.

'Voor mij zit het nastreven van linkse idealen, behalve in grote gedachten ook in kleine dingen. Zo koop ik in de supermarkt alles zo scharrel mogelijk. Al realiseer ik me ook dat ik dat kan doen omdat ik genoeg verdien. Maar ik weet ook; als de vraag maar groot genoeg is, daalt de prijs vanzelf.

Je hoort ondernemers vaak zeggen; ''Ik ben ondernemer, dus ik stem VVD''. Dan denk ik; je hebt het MKB Nederland, VNO, Kamers van Koophandel noem maar op. Die behartigen je belangen goed genoeg. Pas in de tweede plaats ben ik ondernemer.

'Links ondernemen? Ons bedrijf, JCM Tekstproducties, werkt pro deo voor echte vrijwilligersorganisaties. Bovendien is ons kantoor geen gesloten vesting maar juist heel open. We zitten op een van de mooiste plekjes van Utrecht, daar willen we ook wat aan toevoegen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen dus.

'Sinds kort ben ik lid van GroenLinks. Dat heeft zeker ook te maken met de hele verkiezingsperiode. Het gemak waarmee Pim Fortuyn stemmen heeft binnengehaald, heeft mij nog eens met mijn neus op het belang en de kwetsbaarheid van de democratie gedrukt. De grootste uitdaging voor links is mensen weer meer bij de politiek te betrekken. Uit alle lagen van de bevolking. Mensen voelen veel afstand tot de politiek. Mijn ervaring is heel anders. Eén mailtje blijkt voldoende om in discussie te komen met een Kamerlid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden