LEZERSBRIEVEN

Mij blijft de Bij royaal aandacht geven

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 5 juli

null Beeld
Beeld

Brief van de dag

Sinds ik op die zonnige lentedag van 2012 werd opgenomen in het pantheon der letteren door de wenteltrap van de Bezige Bij te bestijgen, aangestaard door de vorsende blikken van Nooteboom, Hermans en Mulisch die zich met elke krakende trede leken af te vragen of ik deze bijzetting wel waard was, heeft het me altijd verbaasd hoeveel tijd mij werd vergund door een uitgevershuis dat bijkans bezweek onder de zwaargewichten. Zeker, de witte wijn bevroor terstond in mijn door koude rillingen bevangen hand nadat ik op een zomerborrel tegenover Jan Siebelink belandde en door een beschonken A.F.Th. omver werd gekegeld, maar nooit heb ik het idee gehad te verpieteren in hun schaduw, zelfs niet nadat mijn debuutroman, het in 2013 verschenen Een kwestie van zelfbehoud, vooralsnog níet het gehoopte succes bracht: mijn redacteur, de publiciteitsdames, de hoofdredactie én de directeur bleven royaal aandacht schenken. Een paar maanden voor hij met verlof ging, berichtte Henk Pröpper, nota bene vanuit Peking alwaar hij op de boekenbeurs zonder twijfel belangwekkender zaken te behartigen had, me dat hij 's nachts 'meteen aan de slag was gegaan' met de eerste versie van mijn tweede roman waarop hij een reeks zowel complimenteuze als kritische inhoudelijke observaties liet volgen. De toonzetting van het artikel van afgelopen zaterdag als zou de Bij geen oog hebben voor op de bank popelende talenten gaat althans voor mij niet op. Pröpper had hooguit te veel hart voor de zaak. Henk, sterkte, het ga je goed. En keer snel terug op je stek om het ongelijk van je critici te bewijzen.

Henk Hanssen, Hilversum

Een andere Bouterse

Nagenieten doe ik altijd van de columns van Sylvia Witteman. Nalezen doe ik in haar boeken. Gisteren las ik de column van Harriet Duurvoort: 'Een andere Bouterse'. Ik geniet nu na van deze column en wacht op het boek. Dit wordt literatuur, geweldig!

Fenna Aldershof, Schoonebeek docent Nederlands

Europa is toch beter

In de column van Paul Brill glimlacht Kishore Mahbubani in Singapore meewarig als hij het over Europa heeft. Maar helaas heeft Singapore nog geen fractie van de vrijheid van Europa.

De sociaal-democratie, die in Europa al heel lang bestaat en alleen maar beter wordt, heeft bewezen levensvatbaar te zijn. De kracht van de democratie, de economie, de vrijheid van meningsuiting en alle andere verworvenheden zijn de belangrijkste bestanddelen voor een betere wereld en daar is Europa met vallen en opstaan mee bezig. Voor mij mag elk ander land en continent zijn voordeel met de ervaring van Europa doen.

Arend Postma, Zeist

Buiten de paden

Rudy Schreijnders doet een oproep aan mij om het VPRO-lidmaatschap op te zeggen. Ik bedank voor de eer en wel om de volgende reden. Ik ben eind jaren zestig lid geworden van de VPRO en wel omdat deze omroep buiten de platgetreden paden van het bestel opereerde en opereert. Zo ook nu. Ik zal belangstellend het gesprek met Dyab Abou Jahjah volgen.

De vooringenomen houding van Schreijnders is mij ten enenmale vreemd.

Johannes van den Burg, Deventer

VPRO, doe iets!

Ik ben nu 70, zo lang ik mij kan herinneren ben ik lid van de VPRO. Maar nu ben ik woedend en ga mijn lidmaatschap opzeggen. Ik wil geen lid meer zijn omdat een controversiële Vlaamse publicist en activist bij de VPRO een podium wordt geboden om als 'ideale zomergast' z'n ideeën te presenteren.

VPRO, blaas dit idiote plan af!

Bep van Vliet, Leidschendam

Onder

Twee woorden doen mij de rillingen over de rug lopen: onderklasse en onderbuikgevoelens. Het woord onderklasse wordt gebruikt door mensen die zichzelf daar zeker niet toe rekenen om anderen te classificeren. Worden hiermee bedoeld mensen met een laag inkomen, mensen die weinig kansen hebben, mensen die niet gestudeerd hebben of in een bepaalde wijk wonen? Deze mensen zouden zichzelf absoluut en heel terecht niet zo noemen. Want waar haalt iemand het recht en de wijsheid vandaan een ander te bestempelen als 'onder'. Want bedoeld wordt: lager, minder.

Dezelfde rillingen krijg ik bij het woord onderbuikgevoelens. Ook hier wordt bedoeld een lager soort gevoelens, gevoelens die gevaarlijk zijn wellicht, en die we zeker niet moeten hebben en ook vooral geen aandacht moeten geven. Het woord wordt ook gebruikt als tegenhanger van rationaliteit, die dan heel goed en verantwoord is en natuurlijk ook superieur.

Nou, we zien waar enkel pure emoties ons brengen en waar pure rationaliteit ons gebracht heeft. Los van elkaar komen we er niet ver mee.

Kunnen we het niet gewoon hebben over emoties, gevoel en verstand, waarbij we begrijpen dat ze alle drie wezenlijk belangrijk zijn en waarbij het er vooral omgaat hoe je ermee omgaat? Dan hoeven we geen klassement aan te leggen van onder en boven.

Marijke Gotink, 's-Hertogenbosch

Sjeu

Nederlands verdient de voorkeur boven Engels, schrijft ombudsvrouw Annieke Kranenberg zaterdag in haar column. Maar de charme van het Engels valt niet te ontkennen, de sjeu van het internationale, mens-van-de-wereld-gevoel.

Zo zagen wij laatst aan de Bronx River in New York een mooie, reiger-achtige vogel. Het bleek de Yellow-crowned Night-Heron te zijn, letterlijk geelgekroonde nachtreiger. Prachtig. Maar zo noemen we hem niet in het Nederlands. Daar heet hij

Geelkruinkwak. Je zal het maar hebben. Daar ben je mooi klaar mee, als Yellow-crowned Night-Heron.

Ine Reijnen, Amsterdam

Eurexit

Sophie in 't Veld zegt in Vonk, dat politici beter moeten laten zien wat de burgers terugkrijgen voor meer Europa en geeft als voorbeeld 'een stabiele munt' (de euro).

Als er iets niet stabiel is in Europa, dan is dat de euro. Al bij het creëren ervan moest de burger met kunst- en vliegwerk overtuigd worden hoe goed de euro zou zijn voor economie, vrede, veiligheid en reisgemak. En dat kunst- en vliegwerk is nog steeds nodig om hem stabiel te houden.

Het zou voor veel Europese, zo niet alle landen goed zijn als het keurslijf euro weer omgevormd zou worden tot ECU (European Currency Unit). Dan kan ieder land weer zijn eigen begrotingsregels hanteren en kan voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank zich weer bezighouden met zijn eigenlijke taak: het stimuleren van economische groei.

Dus geen Nexit, Frexit of andere landenexit, maar gewoon een Eurexit.

Wigo Vonkeman, Zwaagdijk

Schiphol

Gelukkig hebben wij in dit land verstandige politici die zich niet laten leiden door eigen grootheidswaanzin of lobbyisten, maar door goed onderbouwde rapporten ('Belang Schiphol wordt overschat') en ik verwacht dan ook niet anders dan dat een verdere groei van Schiphol resoluut naar de prullenbak verwezen wordt.

Hans van Noord, Utrecht

Bedankt Van Walsum

Al enkele jaren denk ik erover na mijn mening over mensen die zich slachtoffer voelen van racisme onder woorden te brengen. Niet bepaald eenvoudig. En dan lees ik het artikel van Sander van Walsum over dit onderwerp in Vonk van zaterdag 2 juli.

Uitknippen, opslaan, bewaren en er zo af en toe een zin of een deel ervan uit citeren. Bedankt Van Walsum.

John Havinga (man, wit, 69 ), Ten Boer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden