Migratiedeals zorgen voor politiek verzet in de Kamer - Kamerlid Azmani boekt succes

Het streven naar migratiedeals met Afrikaanse landen is een belangrijk thema van het kabinet, maar politiek verzet is er ook. Bij de begrotingsbehandeling van staatssecretaris Harbers (Migratie) vierde het VVD-Kamerlid Azmani woensdag zijn succes, tot afschuw van met name GroenLinks en SP.

Remco Meijer
Malik Azmani. Beeld ANP
Malik Azmani.Beeld ANP

Het 'plan-Azmani' lag ten grondslag aan de Turkijedeal van het vorige kabinet. De boodschap: Beste asielzoeker uit Syrië, kom niet over de Middellandse Zee naar Griekenland, want je wordt teruggestuurd naar het veilige derde land Turkije. Je asielaanvraag wordt niet meer in de EU in behandeling genomen, Turkije krijgt compensatie voor de opvangkosten.

Afgezwakte asielstroom

De deal slaagde in z'n opzet, de asielstroom naar de EU zwakte af en in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en CU is opgenomen dat vluchtelingen niet mogen kiezen in welk land zij asiel aanvragen. 'Het heeft de voorkeur de bescherming te bieden in de regio van het thuis dat men noodgedwongen moet ontvluchten.'

Rutte III is nu op zoek naar deals met Afrikaanse landen, om de demografische tijdbom daar te ondervangen. In de geest van Azmani. Die kreeg tegenwind van Van Ojik van GroenLinks, de partij die juist hierom deze zomer de kabinetsformatie verliet. Van Ojik noemde het streven om asiel in Europa helemaal onmogelijk te maken 'een onbegaanbare weg'.

Migratiedeals

Hierop voelde Kamerlid Voordewind (CU) zich geroepen te benadrukken dat het zover nog niet is, én dat de coalitie het hier niet vanzelfsprekend over eens is. 'Erkent de heer Azmani dat het regeerakkoord asielaanvragen in Europa op dit moment gewoon erkent zolang er geen migratiedeals zijn, even los van de Turkijedeal?' Azmani: 'Ja, dat klopt.'

Dat was belangrijk voor de christelijke partij, die ook al een verruiming van het kinderpardon moest inleveren. 'Gezwicht voor de lokroep van de macht', hoonde SP'er Van Dijk.

Dat wordt nog spannend, als er straks wel nieuwe deals zijn. Harbers komt donderdag aan het woord.

Mark Harbers. Beeld ANP
Mark Harbers.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden