Migratie van Polen totaal onderschat

De komst van Oost- en Midden-Europeanen naar Nederland sinds 2007, voornamelijk Polen, is totaal onderschat. Er werd gerekend op de komst van zo'n 18.000 werknemers, het werden er 'ten minste' 200.000. Die arbeidsmigratie is een blijvend verschijnsel. Daarom moet de overheid uitwassen aanpakken.

Een Poolse winkel in Noord-Limburg. © Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

Uitbuitende uitzendbureaus moeten 'tot nul' worden gereduceerd, de huisvesting moet worden verbeterd, gemeenten moeten migranten registreren en de integratie moet worden bevorderd.

Dit zijn de conclusies en aanbevelingen van de Kamercommissie onder leiding van Ger Koopmans (CDA). De commissie onderzocht de lessen van recente arbeidsmigratie. Daarbij gaat het om de arbeidsmigratie die sinds 2007 op gang kwam. In dat jaar gingen de Nederlandse grenzen open voor mensen uit de Oost- en Midden-Europese EU-lidstaten. Alleen voor Roemenen en Bulgaren geldt nog een beperking. Zij mogen in Nederland alleen aan de slag als er geen werknemers in de rest van de Unie te vinden zijn.

Malafide uitzendbureaus
Als algemene conclusie stelt de commissie dat Nederland niet in staat is geweest de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in goede banen te leiden. 'De commissie is geschrokken van het groot aantal malafide uitzendbureaus en de slechte, soms schrijnende huisvestingssituaties van arbeidsmigranten.' Dat is onwenselijk voor de migranten, maar leidt ook tot overlast. Migranten worden onderbetaald door werkgevers en uitgebuit door huisjesmelkers. 'Onacceptabel', vindt de commissie.

De situatie is nijpend. 'Nederland kan het zich niet permitteren om nog langer te overleggen, te verkennen en te onderzoeken. Er moet nu doorgepakt worden', schrijft de commissie.
De arbeidsmigranten komen hier weliswaar tijdelijk werken maar het verschijnsel arbeidsmigratie heeft een permanent karakter gekregen. 'Er is een structurele in- en uitstroom van arbeidsmigranten.'

Maatregelen
Op vier terreinen wil de commissie maatregelen. Binnen twee jaar mogen er geen malafide uitzendbureaus meer zijn die arbeidsmigranten uitbuiten. Daarnaast moeten de huisvesting, registratie en integratie zijn verbeterd.

Het kabinet moet volgend jaar een plan hebben om grote concentraties van arbeidsmigranten te voorkomen. Ook moeten de regels die in Nederland gelden voor de kwaliteit van woningen beter worden nageleefd.

Registratie
Gemeenten hebben nu te weinig zicht op het aantal migranten. Het kabinet moet ervoor zorgen dat de registratie verbetert en in alle gemeenten op dezelfde manier gebeurt. De bestanden van gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst moeten zo mogelijk aan elkaar worden gekoppeld.

Het is de commissie opgevallen dat een aantal Europese landen het vrij verkeer van werknemers min of meer heeft beperkt. De commissie beveelt het kabinet aan 'in het bijzonder aandacht te besteden' aan deze maatregelen. 'Het gaat om maatregelen op het terrein van registratie en uitzetting van EU-onderdanen', zoals het uitzetten van personen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, aanpak van dak- en thuislozenproblematiek en de uitbreiding van mogelijkheden om criminelen uit te zetten.

Tegelijk wil de commissie dat het kabinet bekijkt hoe de integratie van EU-onderdanen verbeterd kan worden. 'Het structurele karakter van arbeidsmigratie vereist een verdergaande aanpak van overheden dan tot nu toe gebeurt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden