Migratie-economie van 78 miljard euro

Een aanvraag doen in Brussel? Zorg dat er een Portugees in het team zit. Een vrouw geeft ook bonuspunten...

Het grapje doet de ronde onder wetenschappers die voor financi steun aan hun projecten aankloppen bij de Europese Commissie. Het houdt ze wellicht op de been, want de werkelijkheid kan erbarmelijk zijn. Een Duitse wetenschapper die onderzoek doet naar obesitas moest een vragenformulier van vier pagina's invullen. En zo sneuvelde zijn verzoek om een tweedehands computer wegens 'een foutje in paragraaf 342'.

Time schrijft over immigranten met hoog aanzien: How Europe lost its science stars. In de VS wonen meer dan 400 duizend Europese wetenschappers en jaarlijks gaan nog duizenden hen achterna. Belangrijkste reden? Afgezien van de bureaucratie draait het als altijd weer om geld. De VS gaven in 2000 287 miljard euro uit aan R & D, ofwel onderzoek en ontwikkeling. Dat is 121 miljard meer dan de EU er voor uittrekt.

De EU onderkent de problemen. Er moet zeker meer geld komen, want in 2010 wil de EU zelfs 700 duizend onderzoekers erbij hebben. Maar, weet Brussel: 'Het is gemakkelijker om in een verkiezingsjaar een extra kilometer snelweg aan te leggen dan om een laboratorium te bouwen.'

De Italiaanse astronoom Sandra Savaglio, onderzoeker aan de Johns Hopkins University in Maryland, zou zo terugkeren naar Napels. Als ze haar lab met organisatie en technologie maar kan meeverhuizen. Waarom ze naar de VS trok? Haar onderzoek naar uitbarstingen van gamma-straling, grote energie-explosies die zich vermoedelijk voordoen als een kolossale ster explodeert, werd zteressant dat haar baas belde. Als het iets zou worden en het tot een publicatie kwam, moest z naam eerst.

Newsweek heeft het in de nasleep van het immigratieplan van de Amerikaanse president Bush over een andere brain drain. De immigranten heten dan illegalen. Of we noemen ze de hoeksteen van de geglobaliseerde economie, die het werk opknappen waarvoor bijvoorbeeld Europa door vergrijzing en dalend kindertal geen menskracht heeft, of waarin we gewoon zelf geen zin hebben.

Of ze zijn voor hun eigen land de nieuwe helden, die met het geld die ze naar huis sturen de economie in het thuisland een fikse oppepper geven. Wat dat betreft was de migratie-economie in 2003 goed voor circa 78 miljard euro.

Newsweek is bijna een en al positivisme. Neem India. Twintig miljoen Indi hebben zich verspreid over 135 landen. Ze stuurden vorig jaar bijna 12 miljard euro terug naar hun thuisland. Daarmee deden ze het als 'industrie' beter dan de zo geroemde Indiase software-sector.

Newsweek roept een uitspraak in herinnering van wijlen minister Blas Ople van Arbeid uit de Filipijnen. Volgens Ople zijn met het werk dat zijn landgenoten in het buitenland verzetten 'meer huizen gebouwd dan door al onze woningbouwplannen tezamen'.

Het enthousiasme op de Filipijnen is groot. Evenals Maleisiebben de Filipijnen een ministerie dat zich bezighoudt met het exporteren van menskracht. En Manilla is druk aan het lobbyen in Japan om de regering daar zover te krijgen dat Filipijnse verpleegkundigen aan de slag kunnen in de Japanse gezondheidszorg. Maar ook Mexico is niets te dol. In de staat Zacatecas mogen emigranten zich kandidaat stellen voor verkiezingen. Als dank voor de investeringen die ze doen in de aanleg van wegen, en de bouw van scholen en ziekenhuizen.

Ideete over dus voor een werkbezoek van Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden