Nieuwsinkomstenverschillen migratieachtergrond

Migrantenkinderen verdienen later minder, verschil in inkomen met autochtone Nederlanders blijft

Kinderen van migrantenafkomst verdienen later minder dan kinderen van autochtone Nederlanders met dezelfde uitgangspositie. Dat komt omdat mensen van migrantenafkomst minder betaald werk doen, een lager uurloon verdienen en gemiddeld een lager opleidingsniveau hebben. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Minder betaald werk, een lager uurloon en een gemiddeld lager opleidingsniveau voegen allemaal toe aan het feit dat kinderen van migrantenafkomst in de toekomst minder verdienen dan autochtone kinderen.  Beeld Joost van den Broek
Minder betaald werk, een lager uurloon en een gemiddeld lager opleidingsniveau voegen allemaal toe aan het feit dat kinderen van migrantenafkomst in de toekomst minder verdienen dan autochtone kinderen.Beeld Joost van den Broek

De hoop is dat kinderen van mensen met een migrantenachtergrond de achterstand langzaam inlopen. Dit onderzoek laat zien dat dit zeer moeizaam gaat. Het verschil in inkomen tussen mensen met en zonder migrantenachtergrond is de afgelopen vijftien jaar nauwelijks gedaald, aldus het CPB.

Het CPB hanteert voor de inkomensverdeling een zogenoemde loonladder waarbij 1 de laagste trede is en 100 de hoogste. Een kind met Nederlandse ouders in de laagste inkomensklasse komt gemiddeld op plek 41 van die ladder. In diezelfde inkomensklasse komt een kind met Marokkaanse ouders dertien plaatsen lager terecht.

Dit geldt niet alleen voor de lagere inkomens: ook als de ouders een hoger salaris verdienen, heeft een kind met Marokkaanse ouders later gemiddeld een lager inkomen dan een Nederlands kind. Ook bij kinderen van Turkse, Surinaamse of Antilliaanse komaf is een relatie zichtbaar tussen hun toekomstige inkomen en dat van de ouders.
Gemiddeld bereiken kinderen met een migratieachtergrond bij hetzelfde ouderlijk inkomen een lager loon dan autochtone kinderen.

null Beeld

Opleidingsniveau
Het besteedbaar inkomen van mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond is ongeveer een kwart minder dan dat van Nederlanders. Die inkomensverschillen zijn in de afgelopen vijftien jaar vrijwel hetzelfde gebleven. Hoofdoorzaak is het arbeidsinkomen: het aandeel personen met betaald werk ligt zowel bij mannen als vrouwen met een migratieachtergrond lager.

Daarnaast verdienen autochtone Nederlanders gemiddeld een hoger uurloon dan collega’s van buitenlandse afkomst. Ook het opleidingsniveau is van invloed op het verschil in inkomen. Weliswaar stijgt het aantal hoogopgeleiden met een migratieachtergrond, maar die groei is ook zichtbaar onder de autochtone bevolking. Het verschil in opleidingsniveau en arbeidsinkomen neemt daardoor niet af.

Ook hoogleraar sociale zekerheid Olaf van Vliet van de Universiteit Leiden ziet een flink verschil in inkomen tussen autochtonen en mensen met een migratieachtergrond. ‘Maar uit de literatuur blijkt ook dat zodra je corrigeert voor bijvoorbeeld type baan, opleiding, combinatie opleiding en baan, aantal uur werken, of andere kenmerken de verschillen kleiner worden. Hoe specifieker je dat doet, hoe kleiner de verschillen’, zegt Van Vliet.

Of het door het CPB aangetoonde verschil in opleidingsniveau snel kleiner wordt, betwijfelt hij. ‘De populatie studenten aan universiteiten is nu wel veel gemengder dan zestig jaar geleden, maar dat het verschil in opleidingsniveau de afgelopen vijftien jaar nauwelijks anders is, geeft aan dat de verandering langzaam gaat.’

Andere oorzaken

De CPB-onderzoekers noemen naast opleidingsniveau ook andere oorzaken voor de inkomensverschillen: studiekeuze, sociale netwerken, het type baan, culturele verschillen, taalvaardigheid en arbeidsmarktdiscriminatie. Om het verschil in inkomen terug te dringen, adviseren zij een gerichter onderwijsbeleid: betere informatie over de kansen op werk bij studierichtingen en meer ondersteuning bij stages zullen studenten met een migratieachtergrond helpen.

Meer over lezen over de Nederlandse arbeidsmarkt?
Hoe kunnen we het probleem van de achterblijvende beloning voor arbeid aanpakken? Lees ook de column van Frank Kalshoven.

‘De politiek biedt geen perspectief voor twintigers,’ schreef Peter Giesen eerder over het arbeidsmarktbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden