'Migrantencrisis' in Griekenland

AMSTERDAM - Griekenland kan de toevloed van immigranten niet meer aan. De Griekse regering heeft de Europese Unie opgeroepen het land bij te staan in deze 'migrantencrisis'.

Van onze verslaggever Leen Vervaeke
Immigranten wachten op de trein op het station van Nea Vissa in de buurt van de rivier de Evros. Het gebied is voor immigranten de nieuwe 'achteringang' tot de Europese Unie. © AP Beeld
Immigranten wachten op de trein op het station van Nea Vissa in de buurt van de rivier de Evros. Het gebied is voor immigranten de nieuwe 'achteringang' tot de Europese Unie. © AP

'Griekenland kan hier niet meer tegenop', zei Christos Papoutsis, minister van Immigratie, tijdens een bezoek aan de regio van de grensrivier Evros, in het noordwesten van Griekenland. 'We vragen de EU om zijn verantwoordelijkheid te nemen.'

De Evros, die de grens vormt tussen Griekenland en Turkije, is de nieuwe achterdeur van Europa. Volgens dinsdag bekendgemaakte cijfers werden hier in de eerste negen maanden van 2010 al 31.219 illegale immigranten gearresteerd, vooral uit Afrika, Afghanistan en Pakistan. In 2009 bedroeg dat aantal slechts 6.615.

Halvering
Het aantal illegalen dat over zee Griekenland probeert binnen te komen, halveerde zo ongeveer. Dat komt door de controles van Frontex, het Europees agentschap voor grensbewaking. In totaal komt nu 80 à 90 procent van alle migranten de EU binnen via Griekenland. Als zij in een EU-land asiel aanvragen, moeten zij volgens de Europese wetgeving naar Griekenland worden teruggestuurd.

Griekenland, dat met een zware economische crisis kampt, kan de opvang van de migranten geenszins aan. De leefomstandigheden in de Griekse asielzoekerscentra zijn enorm verslechterd, waarschuwde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vorige week.

Kleine kamers
'Mannen, vrouwen en kinderen worden bij elkaar gepropt in kleine kamers, in ijzingwekkende hygiënische omstandigheden', aldus deUNHCR. 'Griekenland moet dringend artsen, tolken en sociaal werkers sturen.' De organisatie sprak van een 'humanitaire crisis'.
Griekenland zegt overweldigd te zijn door de grote aantallen migranten, en vraagt meer hulp van de EU. Met 300 miljoen euro (tot 2013) is Griekenland al de op een na grootste ontvanger van Europese fondsen voor immigratie. Brussel probeert daarnaast ook te onderhandelen met Turkije over het terugsturen van illegale immigranten.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg riep EU-landen al eerder op om immigranten niet meer terug te sturen naar Griekenland, omdat hun asielaanvraag daar niet correct wordt behandeld. Dat blijkt uit de lage aantallen asielverstrekkingen. Terwijl in de EU in 2007 gemiddeld 20 procent van de asielaanvragen werd goedgekeurd, was dat in Griekenland amper 2 procent. Maandag besliste Noorwegen (dat de EU-regel om immigranten terug te sturen naar hun land van aankomst ook toepaste) als eerste om aan de oproep van het mensenrechtenhof gehoor te geven.

Protest
Uit protest tegen hun slechte behandeling voeren veertig Iraanse asielzoekers al dagen actie in het centrum van Athene. Zo'n 25 asielzoekers zijn in hongerstaking, zeven van hen hebben hun mond dichtgenaaid met chirurgisch draad. Ze verblijven in een tentenkamp voor de Universiteit van Athene, waar universiteitsasiel geldt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden