Migranten proberen vanuit Griekenland zwemmend Turkse kust te bereiken

De Griekse kustwacht heeft sinds begin deze week al zes migranten uit zee geplukt die vanaf het Griekse eiland Chios naar Turkije probeerden te zwemmen. Het ging om vijf Marokkanen en een Algerijn die in Griekenland geen kans maakten op een verblijfsvergunning.

Redactie
Migranten en vluchtelingen slapen in de haven van het Griekse eiland Chios. Beeld ap
Migranten en vluchtelingen slapen in de haven van het Griekse eiland Chios.Beeld ap

De migranten wilden terug naar Turkije om van daaruit op een andere manier Europa binnen te komen. Op de website van de Griekse krant To Vima is een video te zien waarop drie vluchtelingen voorzien van zwemvesten wanhopig proberen de oversteek van ongeveer 15 kilometer al zwemmend te maken.

De kustwacht haalde de migranten uit het water. Een woordvoerder van de kustwacht noemde de acties 'absurd'. Volgens hem kunnen alleen goed voorbereide en geoefende zwemmers de oversteek aan.

Migranten vrijgelaten

Op drie Griekse eilanden zijn ruim duizend migranten en asielzoekers vrijgelaten uit detentiecentra, zo heeft de politie maandag bekendgemaakt. Ze kunnen de eilanden evenwel niet verlaten. Het is hen verboden naar het Griekse vasteland te gaan, waar de meeste opvangcentra zijn. Ook nieuwkomers mogen Griekenland niet verlaten.

Circa achtduizend mensen, onder wie veel Syriërs, zijn sinds maart met boten vanuit Turkije gearriveerd. Velen staat terugkeer naar Turkije te wachten, overeenkomstig recente afspraken die dat land met de Europese Unie heeft gemaakt.

Griekenland is niet in staat iedereen een redelijke opvang te bieden. Op het eiland Lesbos slaapt een deel van de migranten en asielzoekers in de open lucht. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vreest dat ze een gemakkelijke prooi zijn voor mensensmokkelaars. 'De regering kan zich niet veroorloven hulp te bieden aan ieder individu, het ontbreekt ons aan middelen', zei een Griekse regeringsfunctionaris tegenover persbureau Reuters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden