Migranten op leeftijd opvallend vaak dement en Nederlander weer positiever over EU

Goedemorgen. Ouderen met een migrantenachtergrond zijn opvallend vaker dement, blijkt uit onderzoek. Ook opvallend: Nederlanders denken weer iets positiever over de EU en negatiever over een Nexit. Verder in dit ochtendoverzicht: de voetbalgame vloeit steeds meer samen met de echte voetbalwereld en is het wel wenselijk dat de studentenontgroening van alle gevaar wordt ontdaan?

Beeld anp

Terwijl u sliep

Migranten op leeftijd opvallend vaak dement

Ouderen met een Marokkaanse, Turkse of Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlandse leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Sociale investeerder stapt in exploitatie van peeskamers

Met de verkoop van panden aan maatschappelijk investeerder Start Foundation hoopt Amsterdam criminele tussenpersonen buitenspel te zetten.

Satellietbeelden spreken: chemische oorlog in Darfur

Soedanese regeringstroepen zetten chemische wapens in bij hun strijd tegen rebellen in Darfur. Dat concludeert Amnesty op basis van satellietbeelden en gesprekken met getuigen.

Nederlander denkt weer iets positiever over EU, peilt sociaal planbureau

Nederlanders zijn de laatste tijd positiever gaan denken over de Europese Unie. 46 procent vindt het EU-lidmaatschap 'een goede zaak', tegen 39 procent eerder dit jaar. Het percentage tegenstanders van een Nexit - uittreding van Nederland uit de Europese Unie - steeg 43 naar 50 procent. Slechts 20 procent van de Nederlanders zou nu voor een Nexit zijn. Dat blijkt uit het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COP) dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vier maal per jaar uitvoert.

Het dorp Nuogey in Darfur op 8 april 2016, nadat grote delen van de plaats verwoest zijn. Beeld Amnesty International

Vandaag in het nieuws

De rechtbank in Alkmaar bepaalt of een brugwachter schuld heeft aan een ongeval in Zaandam, waarbij een vrouw overleed. De brugwachter zou 'aanmerkelijk onachtzaam' hebben gehandeld door de brug te openen terwijl er een fietsster op de brug stond. Verder wordt het populaire computerspel FIFA 17 gelanceerd en maakt HEMA de cijfers over het tweede kwartaal bekend. Sport is er ook: Ajax, AZ en Feyenoord komen in actie in de Europa League.

Aanraders van de redactie

'Opeens kunnen we - poef - álles genetisch veranderen' (+)

Sinds kort is het mogelijk om snel en precies het dna, de software van het leven, te herschrijven. Een reuzendoorbraak. Grondlegster Jennifer Doudna, getipt voor de Nobelprijs en kort in Nederland, voorziet een nieuwe wereld, maar heeft ook een waarschuwing: niet te snel, straks struikelen we over onze eigen voeten.

Column Bert Wagendorp: Ontgroening mag niet van alle gevaar worden ontdaan (+)

Bij het Groningse studentencorps Vindicat atque Polit, las ik, moeten studenten een contract tekenen waarin ze verklaren niet uit de school te zullen klappen over de ontgroening. Wie dat toch doet, moet 25 duizend euro betalen. Fair deal. Een van de aantrekkelijke kanten van het corps zijn de rituelen waarvan knorren geen weet hebben en als die op straat komen te liggen, is de lol eraf en kun je de corpora binnenkort opdoeken.

Wetenschapper Jennifer Doudna. Beeld Mike Roelofs

Voetballers én hun clubs zijn dol op FIFA 17 (+)

Met FIFA 17 vloeit de voetbalgame steeds meer samen met de echte voetbalwereld. Clubs hopen er jonge fans mee te binden. Ajax heeft zelfs al een e-sporter gecontracteerd.

Afgunst en bonje kost Oost-Groningen miljoenen (+)

Een masterplan moest Oost-Groningen uit het slop halen. Anderhalf jaar later rollen de gemeenten ruziënd over straat. 'Heel triest voor de tienduizend mensen die een baan zoeken.'

FIFA 17.

De gewelddadigste beweging in de sport (+)

Geen sportbeweging is zo'n aanslag op het lichaam als het pitchen in het honkbal. Vraag het Rob Cordemans. Hij speelde dit jaar amper. Over banden, pezen en de Tommy John-operatie.

Hongaars vluchtelingenreferendum legt vinger op zere plek (+)

Tekst en uitleg bij het Hongaarse referendum over 1.294 vluchtelingen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden