Migranten mogelijk al dood toen vrachtwagen Oostenrijk binnenreed

De vluchtelingen die in Oostenrijk achterin een verlaten vrachtwagen zijn gevonden, waren mogelijk al dood toen de truck Oostenrijk binnenreed. Dat heeft de politie donderdag gezegd. De migranten zijn waarschijnlijk gestikt. De lichamen werden ontdekt langs de kant van de A4 vlakbij het Oostenrijkse dorp Parndorf, 25 kilometer ten zuidoosten van Wenen.

redactie
null Beeld epa
Beeld epa

In de vrachtwagens liggen zeker twintig lichamen, maar mogelijk wel vijftig. Omdat de lichamen al in staat van ontbinding verkeren zegt de politie nog zeker een dag nodig te hebben om het dodental te kunnen vaststellen.

De vluchtelingen zijn waarschijnlijk woensdag overleden. Er zijn aanwijzingen dat de vrachtwagen toen nog in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest was. De mensensmokkelaars die verantwoordelijk zijn voor het drama hebben Oostenrijk vermoedelijk alweer verlaten, denken de autoriteiten. Volgens de Oostenrijkse politieagenten, die samenwerken met Hongaarse collega's, is er desondanks een goede kans dat de daders kunnen worden gepakt.

De vrachtwagen met de lichamen is intussen naar een dierenonderzoeksinstituut gebracht, waar voldoende koeling is om de lichamen te bergen. De stoffelijke resten worden vrijdag voor verder onderzoek overgebracht naar Wenen. Forensische experts proberen onder meer de doodsoorzaak en identiteit van de slachtoffers te achterhalen.

De truck had Hongaarse kentekens maar opschriften van het Slowaakse kippenvleesbedrijf Hyza. Dat had de truck in 2014 verkocht, liet Hyza's Tsjechische moederbedrijf, Agrofert, gisteren weten. Volgens een Hongaarse regeringsfunctionaris werd het kenteken door een Roemeens staatsburger geregistreerd in Kecskemet in het oosten van Hongarije. Die route wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars.

De betreffende vrachtwagen langs de kant van de A4. Beeld epa
De betreffende vrachtwagen langs de kant van de A4.Beeld epa

Minuut stilte

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann had de Europese leiders donderdag op een top over de Europese vluchtelingencrisis in Wenen net verteld dat de mensensmokkelaars dringend moesten worden aangepakt toen het nieuws over de migranten kwam. De conferentie in Wenen hield daarop een minuut stilte voor de slachtoffers. Deelnemers aan de top en mensenrechtengroepen veroordeelden de onbekende smokkelaars. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, ook aanwezig in Wenen, zei geschokt te zijn door het 'afgrijselijke' nieuws. 'Dit herinnert ons er weer aan dat we dit probleem in Europa snel moeten aanpakken en oplossingen moeten vinden in onderlinge solidariteit.'

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz liet op de top onderdelen los van een vijfpuntenplan dat voorziet in de vestiging van veilige Europese opvangcentra voor asielzoekers in de diverse landen van herkomst, waar hun asielaanvragen kunnen worden verwerkt en van waaruit zij, mits toegelaten, veilig naar Europa kunnen afreizen.

Het Oostenrijkse voorstel voorziet ook in strengere controles aan de Europese buitengrenzen en maatregelen tegen mensensmokkelarij. Het roept ook op tot quota voor asielzoekers voor alle 28 lidstaten, een plan waar veel landen zich tegen hebben gekeerd. 'Ik verwacht dat alle 28 lidstaten zich gezien de recente ontwikkelingen nu hierin kunnen vinden', zei Eurocommissaris Johannes Hahn van Uitbreiding gisteren in Wenen.

Hahn suggereerde dat de instroom van migranten nog fors kan toenemen. 'Er staan 20 miljoen vluchtelingen te wachten aan de poorten van Europa', zei hij gisteren. 'Tien tot 12 miljoen in Syrië, 5 miljoen Palestijnen, 2 miljoen Oekraïners en circa 1 miljoen in de zuidelijke Kaukasus.'

null Beeld ap
Beeld ap

Hongarije centraal in migrantenroute

Van Griekenland via de Balkan naar Hongarije - en dan door naar West-Europa: dat is nu de populairste route van migranten. De afgelopen maanden kreeg Hongarije naar schatting 40 duizend asielzoekers te verwerken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden