Migranten breken door hekken van Spaanse enclave in Afrika

Bijna vijfhonderd Afrikaanse migranten zijn vrijdagochtend door de hekken van de Spaanse enclave Ceuta heen gebroken. Nog nooit slaagde zo'n grote groep migranten erin voet te zetten op de Spaanse grond in Afrika. Het roept de vraag op of de migranten een nieuwe strategie hebben of dat Marokkaanse grenswachten hen door lieten.

Migranten zitten op de grond naast Spaanse politieagenten na het bestormen van een hek bij Ceuta. Beeld ap

Rond 6 uur in de ochtend bestormden Afrikaanse migranten op vier plekken de hekken rond Ceuta. Volgens Spaanse media hadden ze betonscharen en andere gereedschappen bij zich. Daarmee braken ze door de hekken heen. Een deel werd tegengehouden, maar het overgrote merendeel wist Spaanse bodem te bereiken - en eenmaal binnen kunnen de Afrikanen niet zomaar meer worden teruggestuurd naar Marokko. Het was de derde massabestorming bij Ceuta in korte tijd.

In heel 2016 kwamen zo'n duizend mensen de twee enclaves Ceuta en Melilla binnen, meldde het Europese grensagentschap Frontex deze week. Op 9 december kozen de Afrikanen voor het eerst een andere 'modus operandi'. Ze kwamen met betonscharen en ander gereedschap om de hekken kapot te maken. Toen waagden achthonderd mensen een poging de grens over te steken en slaagden 438 daarin.

Derde massabestorming

Op 1 januari was het opnieuw raak. De Afrikanen hoopten dat de aandacht van de grenswachten verslapt zou zijn aan het einde van de nieuwjaarsnacht. Een groep van 1.100 mensen bestormde het hekwerk, maar slechts twee van hen wisten de grens te passeren. Bij die poging raakten vijftig Marokkaanse en vijf Spaanse grenswachten gewond. Volgens de Afvaardiging van de Regering in Ceuta gedroegen de migranten zich 'gewelddadig en georganiseerd', met 'ijzeren stangen, betonscharen en grote stenen'.

Na de derde massabestorming van het hek van Ceuta rijzen de vragen: hebben de Afrikanen een manier gevonden om zich Europa binnen te vechten? Of chanteert Marokko op deze manier Europa?

Vrijhandelsakkoord

Het Europees Hof van Justitie oordeelde op 21 december dat het akkoord over vrijhandel in groenten en fruit en vis dat Marokko en de Europese Unie hebben gesloten, niet van toepassing is op de Westelijke Sahara. De zaak was oorspronkelijk aangespannen door de onafhankelijkheidsstrijders aldaar, de Polisario.

De uitspraak zint Marokko niets. Het land rekent de Westelijke Sahara tot zijn grondgebied, al wordt die claim internationaal niet erkend. In de Marokkaanse buitenlandse politiek is er nauwelijks iets belangrijkers denkbaar dan het gezag te winnen over de Westelijke Sahara.

Het Marokkaanse ministerie van Landbouw liet vorige week een communiqué uitgaan. Daarin stond dat elke belemmering van het vrijhandelsakkoord 'een rechtstreekse aanval op duizenden banen' betekent en ook een reëel risico inhoudt 'op hervatting van de migratiestromen die Marokko, dankzij aanhoudende inspanningen, heeft weten te bedwingen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden