Migrant vormt zwemvest

In Azië is migratie van oudsher de gewoonste zaak van de wereld. Vluchtelingen werden er opgevangen bij miljoenen: Cambodjanen en Birmezen in Thailand, Afghanen in Pakistan en Iran....

Daar leveren ze een onmisbare bijdrage aan de economie: ze doen het werk waar de eigen burgerij de handen niet aan vuil wil maken, en dat voor een karig loon en een doorgaans beroerde behandeling. Ook hun vaderland is blij met de migranten: hun afwezigheid flatteert de werkloosheidscijfers. Bovendien ondersteunen ze achtergebleven familieleden met wat ze maar kunnen overhouden van hun loon. Die gaan daarvan naar school, of beginnen een eigen winkeltje. In de Filipijnen werkt eenvijfde van de beroepsbevolking (zeven miljoen arbeidskrachten) in het buitenland - daar vormen de migranten het zwemvest dat de economie drijvende houdt.

Betrekkelijk weinig Aziaten kiezen Europa als bestemming. De EU heeft haar grenzen de laatste jaren hermetisch gesloten. Europa is nu alleen nog bereikbaar met hulp van mensensmokkelaars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden