Mieremet buiten vastgoedbedrijf gedode Endstra

Topcrimineel John Mieremet heeft geen belang in het vastgoedbedrijf van de geliquideerde Willem Endstra. Dat bedrijf is eigenaar van het grote kantoorpand op de Dam in Amsterdam....

Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt Jan Meeus

Dat bleek vrijdag tijdens een kort geding dat de erven Endstra hebben aangespannen tegen een groep vastgoedbeleggers die een pand van Endstra op de Dam hebben gekocht, maar niet willen betalen. Het pand op de Dam is van Ernaro bv, dat op zijn beurt eigendom is van een dochterbedrijf van California Properties.

De advocaat van de kopers stelde dat door de liquidatie van Willem Endstra twijfel is ontstaan over de vraag van wie Ernaro bv precies is. Ook zijn de kopers bang voor claims van justitie of van verdachte personen met wie Endstra onderhandse afspraken kan hebben gemaakt.

Advocaat Koets van de erven Endstra kwalificeerde dat als onzin. 'Er bestaat een getekend koopcontract en er is geen enkel zinvol argument waarom de afspraken niet zouden moeten worden nagekomen.'

Tijdens de zitting bleek dat Endstra het vastgoedbedrijf Ernaro met als belangrijkste bezit het pand op de Dam voor ruim zeven miljoen euro heeft verkocht. De beleggers willen nu alleen het kantoorpand kopen. Dat is echter fiscaal ongunstig voor de erven Endstra, die daarom de prijs met tien procent hebben verhoogd. De rechter zal over twee weken oordelen of dat een redelijke eis is.

Koets bevestigde achteraf wel dat Endstra zaken heeft gedaan met Mieremets vriendin Ria Eelzak. Maar dat wil volgens Koets niet zeggen dat Eelzak, van wie wordt aangenomen dat zij optreedt als strovrouw voor Mieremet, aandeelhouder is geweest van California Properties. 'Dat blijkt nergens uit', aldus Koets.

Mieremet verklaarde twee jaar terug in een interview in de Telegraaf dat zijn vriendin via Endstra ruim twintig miljoen euro had geinvesteerd in vastgoed. Endstra bevestigde die stelling vlak voor zijn dood tijdens een televisie-interview. De investering zou tot een hoogoplopend conflict hebben geleid. Dat lijkt opgelost nu vrijwel al het vastgoed in California Properties is verkocht.

Het bedrijf van Mieremets vriendin Eelzak heeft begin dit jaar nog wel beslag laten leggen op prive-bezittingen van Endstra ter waarde van ruim drie miljoen euro. Advocaat Koets kon niet bevestigen dat die beslaglegging te maken heeft met een geschil over een transactie in aandelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden