Mieremet bedreigde erven-Endstra

Ook na de dood van Willem Endstra zijn pogingen gedaan diens vastgoedbedrijf af te persen. De erfgenamen werden kort geleden bedreigd door John Mieremet....

Mieremet heeft de broer van Willem Endstra, Haico, gevraagd ‘wanneer hij nou eens doorkwam met die vijf miljoen’, aldus de bronnen. Ook zou Mieremet de afgelopen maanden ten minste twee keer bezoeken hebben afgelegd aan het nieuwe vastgoedbedrijf van de Endstra’s in IJmuiden.

De advocaat van het vastgoedbedrijf van Endstra, Hans Koets, wil ‘geen enkel commentaar’ geven. De familie probeert volgens hem ‘in alle rust de zaken voort te zetten en weer op te bouwen’.

Op de vraag of aangifte is gedaan bij de politie wil de advocaat evenmin antwoord geven. Koets over de gang van zaken bij het bedrijf: ‘Alles gebeurt volledig open. Daarover wordt voortdurend gecommuniceerd met de autoriteiten. Juist om te voorkomen dat onduidelijkheden ontstaan.’

Endstra investeerde voor de vrouw van Mieremet, Ria Eelzak, circa twintig miljoen euro in Amsterdams onroerend goed. Volgens bronnen bij politie en justitie ging het om geld dat door Mieremet is verdiend in de georganiseerde misdaad, in het bijzonder de drugshandel. Mieremet beschikte over een zakelijk imperium met vertakkingen tot in Ierland en Tsjechië.

Tot de eigendommen behoorden vele appartementen in Amsterdam-Zuid. Ook een groot kantoorpand aan de Dam zat in de portefeuille. Dat pand wordt gehuurd door de gemeente Amsterdam. Een pijnlijke affaire voor de stad, die al jaren probeert criminele investeringen in vastgoed tegen te gaan.

In 2001 heeft Mieremet zijn tegoeden met geweld opgeëist bij Endstra. Hij bedreigde de vastgoedman, die door Mieremet zelf ‘de bank van de onderwereld’ is gedoopt, in diens kantoor met een vuurwapen.

Begin 2004 was alles verkocht en kreeg Mieremet zijn laatste geld. De Amsterdamse topcrimineel was bezig zijn werkterrein te verleggen naar Thailand. Hij was bezig met het opzetten van nieuwe vastgoedprojecten nabij de badplaats Pattaya.

Mieremet werd woensdag in Thailand vermoord door een nog onbekende schutter. Maandag werd Evert Hingst geliquideerd, de oud-advocaat van Mieremet met wie hij gebrouilleerd was geraakt.

Mieremet werd gezien als topcrimineel samen met zijn vaste ‘zakenpartner’ Sam Klepper, die in oktober 2000 werd geliquideerd. Zij stonden in de onderwereld bekend als Spic & Span. Die bijnaam ontleenden zij aan hun ook voor de criminele wereld ongekend harde manier van optreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden