Mien Dobbelsteen deelt op toneel ook de lakens uit

'Met de assistente van dokter Van der Ploeg.' Krijsend draait Mien Dobbelsteen haar vaste riedel af door de telefoon, alsof de tijd heeft stilgestaan....

De toneelversie van Zeg ' ns AAA, een van de populairste en langstlopende series op de Nederlandse televisie, die de komende maanden de podia langs reist, drijft zonder mankeren op dat succes. Een paar nieuwe plotjes, wat hedendaagse anekdotes, bedacht door Chiem van Houweninge en Marina de Vos, en de voorstelling is gereed voor een breed publiek.

In de bekende doktersfamilie – zij huisarts, hij chirurg en het echtpaar Dobbelsteen voor het huishouden – draven ook op het toneel goeddeels dezelfde acteurs op. John Leddy niet, die is in het stuk aan het klussen in Frankrijk. Maar Sjoukje Hooymaayer en Manfred de Graaf wel. Allemaal krijgen ze een applaus zodra ze verschijnen. Ook hun 'zoon', Hans Cornelissen die opvalt door de zwier waarmee hij een rol speelt in Shakespeare.

Shakespeare in Zeg ' ns AAA? Jazeker, er moet een toneelstuk worden opgevoerd op een galafeest van het ziekenhuis. Een benefietgala om geld op te halen voor apparatuur. De overheid laat het immers afweten. Die steekt liever geld in politie die tevergeefs jaagt op bolletjesslikkers. En jawel, daar duikt zo'n arme tobber op die door de familie liefdevol in huis wordt genomen. Voor een paar dagen, zodat hij zijn bollen kan lozen. En passant komen de misstanden in Curaçao ook nog aan bod. Miens moeder komt logeren, weggelopen uit het bejaardentehuis; de bolletjesslikker en zij kunnen het goed met elkaar vinden. Dan komt er nog een aangetrouwd nichtje om onderdak vragen, weggelopen van haar man en al snel in de armen van de volgende beland.

Het is een komen en gaan in dit huis. Bewoners en logees rennen van de ene naar de andere kamer en we kunnen dat allemaal zien dankzij het fraaie draaitoneel. Intussen debiteren de spelers de nodige grappen. Niet allemaal even geestig, maar de zaal lacht, gretig en zeer tot lachen bereid.

Veel heeft het allemaal niet om het lijf, maar dat is ook niet de bedoeling. Dat vooroordelen tegen drugsdealende Antillianen ongemerkt om zeep worden geholpen, is een mooie bijkomstigheid. En verder is het vooral de Carry Tefsen-show. Tenslotte was er op de televisie èn nu op het toneel maar eentje die de dienst uitmaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden