Middeninkomens gaan meer belasting betalen

Middeninkomens gaan meer belasting betalen. Daardoor wordt het verlies aan koopkracht voor lage inkomens beperkt. 'Koopkrachtbehoud is onmogelijk', aldus premier Rutte.

Premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie Beeld anp

Om het koopkrachtverlies van de lage inkomens te beperken, moeten de middeninkomens meer belasting betalen. Zij zullen eerder in het hoogste belastingtarief van 52 procent gaan vallen.

Dit melden ingewijden in Den Haag naar aanleiding van de begrotingsbesprekingen van het VVD-CDA-kabinet. De uitkomsten zijn afgestemd met gedoogpartner PVV.

Toptarief
De ondergrens van het toptarief van 52 procent zou iets worden verlaagd. Daardoor komen mensen eerder in dat tarief en betalen ze meer belasting. De grens is nu 55.694 euro. Over elke euro die iemand extra verdient, betaalt hij 52 cent belasting.

Hoeveel de grens precies omlaag gaat, is onbekend. De maatregel zou zo'n 150 miljoen euro moeten opleveren ten gunste van de lage inkomens, gezinnen met kinderen en AOW'ers. Dat betekent dat de belasting voor de middeninkomens jaarlijks hooguit met een paar tientjes stijgt.

Verder zou het kabinet ook via de kinderbijslag de laagste inkomens willen ontzien. Naar verluidt wil minister Kamp van Sociale Zaken geld voor de kinderbijslag verschuiven naar het kindgebonden budget. Dat moet de lage inkomens ten goede komen, doordat de kinderbijslag voor iedereen gelijk is, terwijl het kindgebonden budget inkomensafhankelijk is.

Koopkrachtbehoud onmogelijk
Al met al komt het koopkrachtverlies, uitgesplitst naar inkomensgroepen en typen huishoudens, te liggen tussen 0 en 2 procent. Daarmee gaat iedereen er volgend jaar op achteruit.
'Koopkrachtbehoud is onmogelijk', zei premier Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. 'De kosten van de crisis zijn door de overheid voorgeschoten en dat gaan we terugdraaien.' Dat mensen de maatregelen van het kabinet merken in hun portemonnee, is volgens Rutte 'onvermijdelijk'.

De premier liet weten dat pas op Prinsjesdag de maatregelen duidelijk worden om het koopkrachtverlies te beperken. In totaal zou het gaan om een pakket van honderden miljoenen euro.

Volgens minister De Jager van Financiën zijn de begrotingsbesprekingen gisteren afgerond. 'De Prinsjesdagbeslissingen zijn genomen. De begroting, het totale lastenbeeld. Daarover hebben we in de ministerraad definitieve beslissingen genomen. Een aantal dingen moet nog wel worden uitgewerkt, maar dat hoeft niet terug te komen in de ministerraad.'

Prinsjesdag
De Jager liet eerder weten dat het financiële beeld verslechtert door tegenvallend economisch herstel en de Europese schuldencrisis. Maar, zei hij, extra bezuinigingen komen er niet op Prinsjesdag. Het kabinet wil in 2015 een begroting die bijna 15 miljard euro lager ligt dan die van 2010. Het totaal aan bezuinigingen komt uit op 18 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden