Midden-Drenthe bevriest aantal asielzoekers

De gemeente Midden-Drenthe 'bevriest' per direct het aantal asielzoekers op een vakantiepark bij het piepkleine dorpje Oranje.

Asielopvang in Zwolle, waar vluchtelingen tijdelijk wonen voordat ze naar andere plekken in het land worden gebracht, zoals Oranje in Drenthe. Beeld ANP
Asielopvang in Zwolle, waar vluchtelingen tijdelijk wonen voordat ze naar andere plekken in het land worden gebracht, zoals Oranje in Drenthe.Beeld ANP

Volgens waarnemend burgemeester Ton Baas mogen er niet meer vluchtelingen komen dan er nu zijn, zei hij vanavond tijdens een ingelaste raadsvergadering in Beilen. Dat zijn er nu rond de 300.

In Oranje, dat slechts 140 inwoners telt, is de afgelopen tijd veel onrust ontstaan sinds de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aankondigden dat 1400 asielzoekers uit vooral Syrië en Somalië op het vakantiepark worden ondergebracht. Nagenoeg alle inwoners en ook veel politieke partijen vinden dat aantal 'absurd'.

Het betekent een vertienvoudiging van de bevolking en dat is volgens inwoners 'nog nooit eerder in Nederland vertoond'. In een petitie die door nagenoeg iedereen is ondertekend, eisten zij dat de plannen van tafel gaan omdat Oranje 'volledig wordt ontwricht'.

'We zijn gast in eigen dorp geworden', stelden ze. Volgens hen zijn 250 tot 300 asielzoekers meer dan genoeg. Veel inwoners vinden dat ze totaal niet gekend zijn in de plannen van het gemeentebestuur en het COA en spreken van een 'overval' en 'een besluit dat ons door de strot is geduwd'.

Volgens interim-burgemeester Baas is een adempauze op zijn plaats. 'De besluitvorming had anders gekund en anders gemoeten', erkende hij. Er is er tijd nodig 'om te bekijken hoe we nu verder kunnen gaan'. Hij kondigde aan direct met het COA in gesprek te gaan om het aantal asielzoekers nu niet verder te laten groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden