Midden-Amerika wil begrip van VS

RIO DE JANEIRO - Iedere maand ontvluchten duizenden kinderen Midden-Amerika. Ze ondernemen in hun eentje de levensgevaarlijke reis naar de Verenigde Staten. Ze willen ontsnappen aan de armoede en het geweld in hun landen, waar criminele bendes de bevolking terroriseren.


Sinds oktober vorig jaar heeft de Amerikaanse grenspolitie 52 duizend onbegeleide kinderen opgepakt die op illegale wijze het land binnenkwamen. Driekwart van hen komt uit Honduras, El Salvador of Guatemala. De Hondurese president Juan Orlando Hernández riep de Amerikanen op deze migranten 'humaan' te behandelen. 'Het gaat hier om kinderen die zich met hun familie willen herenigen', aldus Hernández.


Dat de kinderen de grens met de VS levend bereiken is een klein wonder. Veel van hen doorkruisen Mexico op het dak van een goederentrein. Als de Mexicaanse immigratiepolitie razzia's houdt op de route, springen de immigranten massaal van de rijdende trein af om deportatie te voorkomen. Wie onder de wielen terechtkomt sterft of verliest ledematen.


Daarnaast lopen de kinderen het risico in handen te vallen van de Zetas, een Mexicaans drugskartel dat losgeld eist van immigranten of hen dwingt drugs te smokkelen. Langs de route van de trein worden regelmatig massagraven gevonden met verminkte en vermoorde immigranten. Ook mensenhandelaren jagen op de alleen reizende kinderen, die waardevolle organen hebben of veel geld opleveren als seksslaven. Desondanks zijn er kinderen die de reis al vijf keer hebben gemaakt. Steeds nadat ze zijn gedeporteerd, doen ze een nieuwe poging. Dit jaar zijn het er twee keer zoveel als vorig jaar en drie keer zoveel als het jaar daarvoor. Wat bezielt hen? En waarom stellen ouders hun kinderen bloot aan dit soort gruwelijkheden?


Honduras, Guatemala en El Salvador zijn straatarm en behoren tot de gewelddadigste landen ter wereld. Nergens worden zoveel moorden gepleegd als in Honduras en de situatie is de afgelopen jaren razendsnel verslechterd. Mexicaanse drugskartels hebben hun tentakels steeds verder zuidwaarts uitgestrekt. Ze zijn intensief gaan samenwerken met de mara's, de Midden-Amerikaanse straatbendes.


De bendes ronselen kinderen al vanaf hele jonge leeftijd. Toetreden is verleidelijk, de armoede is groot, evenals de werkloosheid. Bovendien, wie weigert mee te werken, loopt het risico te worden vermoord. Kinderen die lid worden, zich bedenken en de bende verlaten, moeten vluchten om dodelijke represailles te voorkomen.


De ouders wonen vaak al jaren in de VS. Zij hebben hun kroost achtergelaten bij oma of tante. Wanneer ze horen over de uitzichtloze geweldsituatie, nemen ze een smokkelaar in de arm om hun kind naar de VS te brengen. 'Coyotes', zoals de mensensmokkelaars worden genoemd, maken gebruik van die wanhoop en zijn steeds actiever gaan ronselen. Ze verleiden de migranten met leugens en beweren dat kinderen in de VS automatisch een verblijfsvergunning krijgen.


'Dat is absoluut niet het geval', beklemtoonde de Amerikaanse vicepresident Joe Biden vorige week tijdens een bezoek aan Guatemala. Hij drong er bij de Midden-Amerikaanse regeringsleiders op aan iets te doen aan de stroom immigranten en kondigde aan dat zijn regering meer financiële steun zal bieden bij de repatriëring van gedeporteerde migranten. Ook gaan de VS 40 miljoen dollar investeren in verbetering van de veiligheidssituatie in Midden-Amerika.


De vraag is of die tactiek werkt. De door de VS meegefinancierde war on drugs, waarbij het leger strijd voert tegen drugsbendes, heeft vooralsnog het geweld niet verminderd, noch de drugshandel aan banden gelegd. De roep om het legaliseren van drugs, om zo de geweldsspiraal te doorbreken, klinkt steeds luider. De VS willen daar niets van weten.


De Midden-Amerikaanse regeringsleiders ontmoeten elkaar komende vrijdag en beloven met een gezamenlijk actieplan te komen over de huidige migratiecrisis. Niet gericht op het voorkomen van migratie, zoals de VS graag zouden zien, maar op het waarborgen van de mensenrechten van de kinderen en hun recht op gezinshereniging. 'Dit zijn ontheemden uit een oorlog', aldus de Hondurese president Hernández. 'Ze vluchten uit angst.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden