Middelvinger voor Kerst of publiek?

Op deze weg naar Bethlehem overheerst chaos en meligheid.

OHM! XMASSHOW? WTF! door Dood Paard, 13/12,

Toneelschuur, Haarlem.

Vanaf 9 jaar

Tournee t/m 5/1 doodpaard.nl

Een depressieve kerstman, een verwarde vertelfee, een uitgekotste duivel, een gierige herbergier, een opstandige puber en drie strompelende wijzen. Zo op papier aardige personages om een tegendraadse kerstshow mee op te voeren. Zeker als je weet dat Dood Paard deze figuren ten tonele voert in een tekst van een van hun huisschrijvers: Joachim Robbrecht. De groep staat meestal garant voor messcherpe maatschappijkritiek, gedrenkt in ironie. Maar waar ze normaal theater maken voor volwassenen, storten ze zich nu voor het eerst op een kerstvoorstelling voor publiek vanaf 9 jaar. Dat ontspoort volledig. Al deze gestalten, inclusief voorbijwaaiende dubbelrollen, raken verdwaald in een chaotische, rommelige en lamzalig gespeelde voorstelling. OMG! XMASSHOW? WTF! is een opgedirkte potpourri vol gemankeerde sprookjesfiguren die op zoek zijn naar echtheid maar nergens samenkomen. Ze blijven slappe persiflages die hun dingetje met zichzelf en de tijdgeest uitvechten, maar het publiek vergeten op sleeptouw te nemen. De titel mag klinken als een opgestoken middelvinger, de voorstelling is nog geen zwak aftreksel daarvan.

De opvoering begint grappig met een zuurstokroze en glinsterende entree. Het publiek krijgt suikerspin, popcorn en chocorepen door de strot geduwd, waarvoor het meer moet betalen dan het muntje dat bij aanvang is uitgedeeld. Een metafoor voor Kerstmis als feestelijke verpakking van commercieel gewin. Overal glimmen guirlandes en discolichten. Er wordt melig gezongen en boos geïnterrumpeerd. Maar vanaf het moment dat achter het vastgeplakte glimgordijn een in elkaar gefabriekte, kartonnen kijkdoos tevoorschijn komt, gaat het mis. In dit theaterbos met videowandje trekken bovengenoemde personages voorbij tussen op en neer dansende kerstbomen, die ook nog hun praatmomentje krijgen. Pubermeisje Zwaveltje (Rosa van Leeuwen) zwalkt naast haar zilverhakken. De boerende duivel (Manja Topper met scheetkussen) eist een tekstrol op en de Zwarte Kerstman (Chiron Holwijn) vertrekt omdat iedereen toch maar ongelukkig wordt van zijn lichtfeest dat is ontaard in een saai en koopwellustig burgertruttenfestijn.

OMG! kent een paar grappige fragmenten, zoals de hakketakkende Koningen op kindslaafvrije schoenen en de campy vertelfee van Gilles Biesheuvel. Hij probeert kinderlijk naïef alle verweesde personages bij elkaar te houden. Een onbegonnen taak in dit mislukte stuk. Eén ster voor deze zwalkende weg naar het lichtvervuilde Betlehem, als waardering voor de poging eens bij te dragen aan een stevige traditie van kerstvoorstellingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden