Middelvinger voor de president van Tsjechië

WARSCHAU - Praag heeft er een attractie bij. Enkele dagen voor de vervroegde parlementsverkiezingen dobbert in de Moldau bij de beroemde Karelsbrug een opgestoken middelvinger. De locatie van het 10 meter hoge beeld laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Het bevindt zich pal tegenover de Praagse Burcht, de residentie van de Tsjechische president Milos Zeman.


De opgestoken middelvinger is de persoonlijke bijdrage van de Tsjechische kunstenaar David Cerny aan de verkiezingscampagne. 'Ik voelde dat ik iets moest doen aan die communistische strontgeur', vertelt hij vanuit Praag aan de telefoon.


Voor die strontgeur is volgens Cerny vooral Zeman verantwoordelijk, sinds begin dit jaar president van Tsjechië. Hoewel hij in 1989 het communisme vaarwel zei, blijft hij aanpappen met zijn vroegere kameraden. Ook met de democratische spelregels neemt hij het niet zo nauw. Nadat de conservatieve premier Petr Necas zich na een corruptieschandaal gedwongen zag ontslag te nemen, installeerde Zeman een regering die gedomineerd wordt door vertrouwelingen.


Het tijdstip van het kunstwerk is dan ook niet toevallig gekozen. Op vrijdag en zaterdag vinden in Tsjechië parlementsverkiezingen plaats die de macht van Zeman nog dreigen te vergroten. De sociaal-democratische oppositie lijkt af te stevenen op een comfortabele overwinning, maar om te kunnen regeren zal ze de gedoogsteun nodig hebben van de Communistische Partij van Bohemen en Moravië, de onhervormde opvolger van de vroegere communistische partij. Voor het eerst sinds 1989 zouden de communisten daardoor opnieuw van de macht mogen proeven.


Dat spookbeeld deed onmiddellijk alarmbellen rinkelen bij Cerny, die ook bij eerdere gelegenheden al blijk heeft gegeven van zijn afkeer van het vroegere regime. In 1991 veroorzaakte hij ophef door in het centrum van Praag een Sovjet-tank rose te schilderen. Ook toen decoreerde hij zijn kunstwerk met een opgestoken middelvinger.


Het werd niet door iedereen geapprecieerd, zeker ook niet door Zeman, die vond dat Cerny in de gevangenis thuishoorde. Hoe de lichtgeraakte president deze keer op de opgestoken vinger gaat reageren is nog niet bekend: op het ogenblik van de onthulling vertoefde hij voor een staatsbezoek in Oekraïne.


Hij kan zich troosten met de gedachte dat hij niet de enige is die door de omstreden kunstenaar op de korrel wordt genomen. Enkele jaren geleden zette Cerny de hele Europese Unie te kijk met zijn kunstwerk Entropa. Daarin werd de spot gedreven met de zwakheden van de verschillende lidstaten. Vooral Bulgarije was er niet over te spreken. Het werd voorgesteld als een verzameling hurkplees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.