Middelvinger is echt beledigend

De man die vorig jaar in Almelo zijn middelvinger opstak naar twee politieagenten is toch strafbaar wegens belediging. Dit bepaalde het gerechtshof in Arnhem donderdag in hoger beroep....

Van onze verslaggeefster

Kort daarna veroordeelde hetzelfde hof een andere man die vorig jaar ‘fuck you’ riep naar agenten. Ook deze verdachte was in eerste aanleg vrijgesproken.

De middelvinger was in mei vorig jaar door de 25-jarige J.B. vanuit zijn auto opgestoken naar twee agenten van het politiekorps Twente. Terwijl hij dit deed had hij de agenten enkele seconden aangekeken, zo verklaarden de ‘slachtoffers’ in hun proces-verbaal.

Volgens de advocaat van de man was het gebaar wel onbeschoft maar kan het niet als een belediging worden aangemerkt. Het hof verwerpt dit verweer, omdat de middelvinger ‘slechts (kan) worden begrepen als een uiting van grote minachting jegens de betreffende politiefunctionarissen en daarmee als een gebaar dat de strekking heeft de politiefunctionarissen tot wie het gebaar was gericht in hun eer en goede naam aan te tasten’.

Naast belediging heeft B. zich ook schuldig gemaakt aan diefstal, weigering van een blaastest en openlijk geweld. Hij werd veroordeeld tot drie maanden celstraf.

In de andere zaak hadden drie politieagenten een auto aangehouden met mogelijke verdachten van een inbraak. De 30-jarige S.J. had hen ‘fuck you’ toegevoegd. Hij zei daarmee ‘sodemieter op’ te hebben bedoeld. Maar hij had tevens ‘Fuck je moeder ook’ geroepen. Door die toevoeging is er sprake van belediging, zo oordeelde het hof. Die woorden hebben namelijk dezelfde betekenis als

motherfucker, zo schrijven de rechters, dat volgens het woordenboek ‘klootzak’ betekent. J. moet een boete van 300 euro betalen.

De Nederlandse Politiebond reageerde donderdag verheugd op de uitspraken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden