Middel Vioxx veroorzaakt hartkwalen

De pijnstiller Vioxx die vorig jaar van de markt is gehaald, heeft ernstige hartproblemen veroorzaakt bij circa honderdduizend patiënten in de Verenigde Staten....

Van onze verslaggever

Dit blijkt uit een studie die dinsdag is verschenen in het Britse medische weekblad The Lancet. Het middel, dat vooral werd voorgeschreven aan patiënten met reumatische pijnklachten, is vijf jaar in de handel geweest.

Volgens de onderzoekers, verbonden aan de Amerikaanse toezichthouder op geneesmiddelen FDA, hebben patiënten die enige tijd Vioxx slikten 34 procent meer kans op een hartinfarct dan patiënten die andere, vergelijkbare pijnstillers gebruikten.

Het onderzoek is gedaan door de FDA-medewerker David Graham, die eerder voor het Amerikaanse Congres heeft verklaard dat Vioxx tienduizenden gevallen van hartproblemen heeft veroorzaakt. Hij uitte de beschuldiging dat de FDA heeft geprobeerd de publicatie van de precieze cijfers van het onderzoek tegen te houden.

Graham heeft met zijn medewerkers gegevens bestudeerd van zes miljoen inwoners van Californië. Hiervan hebben 1,4 miljoen een recept gekregen voor Vioxx of een vergelijkbare pijnstiller. In de onderzochte groep hadden ruim achtduizend mensen hartproblemen, van wie er ruim vijftienhonderd stierven na een hartaanval.

De onderzoeker schat dat in de Verenigde Staten ruim honderd miljoen recepten voor het medicijn zijn uitgeschreven. Dat zou volgens Graham betekenen dat ongeveer honderdduizend patiënten hartproblemen hebben gekregen als gevolg van het gebruik van het medicijn.

Iets minder dan de helft van deze patiënten met hartproblemen overlijdt aan de aandoening, wat leidt tot de conclusie dat vele tienduizenden aan het gebruik van Vioxx zijn gestorven.

Fabrikant MSD haalde het omstreden medicijn in september vorig jaar van de markt, nadat uit een andere studie een verhoogde kans op hart- en vaatziekte was gebleken. Dit leidde destijds tot een flinke koersdaling van de aandelen van het bedrijf. Het medicijn werd tot september in ruim tachtig landen voorgeschreven. MSD bereikte er in 2003 een omzet van 2,5 miljard dollar mee.

Fabrikant MSD bestrijdt de uitkomsten van het onderzoek niet, maar wijst erop dat de analyses met de nodige voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd.

Er is veel kritiek op de beslissing van de onderneming het middel pas recentelijk van de markt te halen. MSD zou al eerder hebben geweten van de problemen met Vioxx. Ook in Nederland was de pijnstiller populair. Tussen 2000 en 2003, de jaren dat het medicijn is toegelaten, zijn twee miljoen recepten uitgeschreven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden