MID kwam vaker in opspraak

De Militaire Inlichtingendienst (MID) is met ruim achthonderd medewerkers de grootste inlichtingendienst van Nederland, nog groter dan de bekendere Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD)....

Tot de kern van de MID behoren de oude inlichtingendiensten van de drie krijgsmachtdelen: marine, landmacht en luchtmacht. Toenmalig minister De Ruiter van Defensie besloot deze drie diensten in 1986 te laten opgaan in de MID, mede naar aanleiding van een omstreden infiltratiepoging van de landmacht in de militaire bonden VVDM en AVNM. De Ruiter wilde met de samenvoeging ook meer greep krijgen op de inlichtingendiensten, die vaak autonoom werkten.

In 1991 werd besloten tot een flinke reorganisatie van de MID, mede vanwege bezuinigingen op het Defensie-budget en het einde van de Koude Oorlog. De dienst heeft als belangrijkste taak informatie te verzamelen over 'het potentieel van strijdkrachten van andere mogendheden'.

Ook wordt de inlichtingendienst ingezet bij het doorlichten van personeel dat op vertrouwensfuncties wordt benoemd bij de overheid en in bedrijven.

De dienst kwam in 1997 in het nieuws toen de onderzoekers B. de Graaff en C. Wiebes ontdekten dat grote delen van de MID-archieven waren vernietigd. Medewerkers vernietigden materiaal 'naar eigen inzicht', zo bleek.

Er zouden door de dienst dossiers zijn vernietigd over de mogelijke betrokkenheid van Nederland bij acties tegen Bouterse, medio jaren tachtig. Het zou hierbij gaan om Nederlandse steun voor een Amerikaans plan om de toenmalige legerleider af te zetten.

Ook in de Srebrenica-kwestie wordt de MID veelvuldig genoemd. Vorig jaar beschuldigde een anonieme militair in het VPRO-radioprogramma Argos de dienst ervan een fotorolletje over Bosnisch-Servische oorlogsmisdaden expres te hebben vernietigd in een doka van de marine.

De MID zou zo negatieve publiciteit hebben willen voorkomen. Toenmalig minister Voorhoeve van Defensie ontkende deze beschuldiging. Een paar maanden later beschuldigde voorzitter J. Golsteijn van de grootste militaire bond VBM/NOV de MID van tegenwerking van het onderzoek van oud-minister Van Kemenade naar de val van Srebrenica.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.