Mid century madness!

Jawel, het kan weer, een zomer lang quizzen. Als u nou zes weken lang de juiste twaalf antwoorden vindt, dan gaan wij intussen, met een expert in de arm, in evenzoveel afleveringen op zoek naar de geschikte hoofdprijs: een begerenswaardig designmeubel uit halverwege de vorige eeuw. Kandidaat één: een goedgehumeurd bureautje.

MIRJAM BOSGRAAFCAREL HELDER en AIMÉE KIENE

Heden ten dage associëren we het woord swag met de coole houding van hiphoppers en rappers en eigenlijk verder iedereen die wil aangeven zeer tevreden te zijn met kledingstijl, woordkeus en voorkomen. Maar in 1958 had de Amerikaanse ontwerper George Nelson iets heel anders voor ogen met zijn ontwerpen voor tafels, stoelen en bureaus met swagged legs; hij wilde een soort gebeeldhouwde pootjes onder zijn meubels maken, en dat dan zonder het gebruik van hout en beitels.

Nelson maakte meerdere ontwerpen met elegante, fijne pootjes: stoelen, tafels en dit bureau, getiteld Swag Leg Desk. De pootjes zijn van verchroomd metaal en het bureaublad is van gelamineerd triplex. Vintagemeubelexpert Yolanda Chatzimarkos: 'Een doorsnee bureau is vaak eigenlijk oersaai en degelijk, maar dit bureau is een vrolijke blikvanger, zeker ook door de felle kleuren. Het is een bureau dat je zo in de woonkamer kunt zetten. Het ontwerp is tijdloos: door de elegante pootjes en door de ruimtelijkheid. Je kunt erdoorheen kijken, dat is bij de meeste bureaus niet zo. Je hebt ook zicht op de poten van de stoel die je erbij zet.'

Dit bureau wordt nog steeds gemaakt, door meubelfabrikant Vitra bijvoorbeeld. Maar de echte vintageliefhebber piekert er natuurlijk niet over zoiets nieuw te kopen, zegt Chatzimarkos: 'Dat kan iedereen, als je maar genoeg geld hebt. Zo'n nieuw bureau is weliswaar identiek gemaakt, maar voor mij toch niet hetzelfde. De sport is te proberen een originele versie te vinden, het liefst een van de eerste edities. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig werd dit bureau geproduceerd door de bekende Amerikaanse kantoormeubelfabrikant Herman Miller, die versie zou ik willen. Dat is de essentie van vintage, het meubelstuk moet hebben geleefd.'

George Nelson (1908-1986)

Swag Leg Desk, 1958

Nieuw vanaf euro 1.650, vintage duurder

ONZE EXPERT

Zes weken lang speurt Yolanda Chatzimarkos naar een vintagemeubel dat u met deze sixtiesquiz kunt winnen.

Yolanda Chatzimarkos (42) uit het Belgische As was managementassistente, maar specialiseerde zich stilaan in het verzamelen van vintage meubels, vooral uit de jaren zestig en zeventig. Het begon ooit in haar eerste huis met een groene schaal met mannetjes erop van de Italiaanse ontwerper Alessi (haar eerste de- signitem), sinds dat moment bleef ze voor haar interieur altijd op zoek naar 'iets speciaals'. Ze bleek goed te kunnen zoeken speuren op internet, tussen rijen Marktplaats-rommel herkent zij de schoonheid van design. Langzamerhand begon ze de namen van de ontwerpers erbij te leren. In 2010 startte ze de website vintagevillage.be, vooral omdat vrienden zeiden dat ze haar spullen eens te koop moest zetten. Nu verkoopt ze haar meubels over de hele wereld: Japan, Brazilië, Letland. Voor schappelijke prijzen, want met het verdiende geld wil ze weer nieuw dingen kunnen kopen voor haar website. Meubels die even niet worden verkocht, gebruikt ze met liefde een tijdje zelf.

UITLEG

U noteert de letters die staan vóór de door u gegeven antwoorden. Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord. Dat woord bewaart u. Na 6 afleveringen mailt u de 6 woorden vóór woensdag 28 augustus naar: zomerquiz@volkskrant.nl.

Inzenders van de 6 juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het vintagemeubelstuk dat de redactie kiest.

1. Wat is waar over de iconische verkiezingsposter uit 1971?

V De foto was oorspronkelijk gemaakt voor Sekstant, het blad van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH).

P Revuemeisje en rechtenstudent Saskia sommeerde de armlastige PSP tot het betalen van 1.250 gulden toen ze erachter kwam dat de pacifisten haar ongevraagd tot postermodel hadden gebombardeerd.

S Jammer maar helaas. De PSP verloor twee Kamerzetels.

H Alle drie waar.

2. Wersi W248S, Lowrey H25-3, Wersi W2 Helios, Wersi Beta DX 400, Wersi Spectra CD700, Hammond C3, Hammond H-100... Dan weet u het wel, zeker?

J Star Wars

K Jean Michel Jarre

L Klaus Wunderlich

M Philip K. Dick

3. Ach ja, de maliënkolderlook. Heel sixties, heel ...

G. Calvin Klein

H. Coco Chanel

I. Paco Rabanne

J. Cacharel

4. Quote en tv-serie. Zet de bijbehorende tv-series in de juiste volgorde.

'Shazbat.'

'I'm a lumberjack and I'm ok.'

'Just one more thing.'

'Live long and prosper.'

K Monty Python, Mork & Mindy, Star Trek, Columbo

Q Star Trek, Columbo, Mork & Mindy, Monty Python

E Mork & Mindy, Monty Python, Columbo, Star Trek

N Columbo, Monty Python, Star Trek, Mork & Mindy

5. Carnaval 1972. 'Wat zien ik? Wat zien ik? / Een man met kippenveren en verder helemaal bloot / Een vent in vrouwenkleren, je lacht je eigen dood.'

Wie zong?

D Albert Mol

S Vader Abraham

P Rita Corita

T De twee pinten

6. 'You're very pretty, Pretty-Pretty.'

'My name isn't Pretty-Pretty. It's Barbarella.'

Een karakter uit de sexy sf-klassieker met Jane Fonda vormde de inspiratie voor welke eightiesformatie?

B Bananarama

C Cock Robin

D Duran Duran

E Depeche Mode

7. En wat zeggen deze kippetjes u?

Z Ontegenzeggelijk vroeg werk van Alessi

Y Onmiskenbaar DDR-design

X Eerste schoolontwerpje Piet Hein Eek

W Brabantia!

8. And now for something completely different: houd uw neus gereed voor deze klassieke geur uit de prille jaren zeventig. Met een bouquet van kamperfoelie, gardenia, sandelhout en eikenmos.

A Old Spice

C Rive Gauche

D L'air du temps

G Anaïs Anaïs

9. Hoe sixties wilt u het hebben: in zondagse kleren op de albumcover. Maar wie zijn het?

A Gerry and the Pacemakers

B The Byrds

C The Animals

D Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich

10. Mary Quant pionierde niet alleen met de minirok. Ze was in de jaren zestig een van de eersten die collecties ontwierpen van...

F rubber

A pvc

I schuimrubber

U hennep

11. Wie wil er nog wonen in Emmen, de minst aantrekkelijke Nederlandse stad 2013 (zelfs de spoorlijn Zwolle-Emmen is de slechtste van ons land). Maar dan 1960. Waarmee pionierde deze Drentse gemeente?

O partnerruil

H doorzonwoning

E woonerf

B Tupperwareparty

12. Kunstobject. Uit:

A Fellini's Roma

P Kubricks A Clockwork Orange

C Siegels Dirty Harry

G Bertolucci's Last tango in Paris

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden