Microsoft zet zijn stille stuurman aan wal

Een troonwisseling aan de top van een van 's werelds machtigste bedrijven, dat ook nog eens verwikkeld is in een titanenstrijd met de Amerikaanse regering....

Het Amerikaanse softwareconcern maakt aan de mutatie weinig en vooral de gebruikelijke woorden vuil. 'In goed overleg' en 'als goede vrienden' gaan Microsoft en Belluzzo uiteen. De chief operating officer legt zijn functie in mei neer en vertrekt per september om 'interesses elders te vervolgen'.

Dat geeft Belluzzo vier maanden de tijd om na te gaan waar en waarom het mis is gegaan.

'Cultuurverschillen' mag boven aan zijn lijstje.

Belluzzo werd in september 1999 aan boord gehaald door zijn persoonlijke vriend Steve Ballmer, de man die bij Microsoft de dagelijkse leiding in handen heeft naast voorzitter Bill Gates.

Dat was al opmerkelijk: het software-concern haalde een hardware-man in huis, die 22 jaar lang printers verkocht bij het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard.

Belluzzo was ook nog eens een accountant, die zijn intrede deed bij een bolwerk van technocraten. En het was een zwijgzame man die in een slangenkuil van schreeuwerds werd geworpen. Van Ballmer is bekend dat hij ooit op een bijeenkomst zo hard liep te gillen dat zijn stembanden het begaven.

Er wás wel een reden voor Belluzzo's komst naar Microsoft. Zijn benoeming werd destijds gezien als een reactie op de kritiek dat het concern het internet nog steeds niet serieus nam.

De nieuwe man bracht inderdaad meer lijn in de internet-activiteiten. De portal MSN kreeg meer focus en de webwinkels Expedia en CarPoint werden verzelfstandigd. Een melkkoe is de divisie nog steeds niet, maar het ergste bloeden is gestelpt.

Voor zijn verdiensten werd Belluzzo vorig jaar februari tot chief operating officer gebombardeerd. Een carrière als een komeet, luidde de consensus: de pers doopte hem al tot 'Rocket Rick'.

Of het werkelijk een promotie was, moet worden betwijfeld. In de machtsstructuur bij Microsoft is de coo een loodsbootje dat altijd áchter de grote schepen met kapiteins Ballmer en Gates aan vaart.

De genadeklap kreeg Belluzzo bij de jongste reorganisatie, die tegelijk met zijn vertrek is afgekondigd. Microsoft brengt zijn activiteiten onder in zeven divisies, die rechtstreeks aan Ballmer rapporteren - het kantoor van de chief operating officer mogen ze links liggen.

Sterker nog: de post van coo wordt niet meer opgevuld.

Verbazen zal Belluzzo deze ommezwaai niet. Met zo'n bijnaam moet 'Rocket Rick' geweten hebben dat iets wat omhoog gaat, ook een keer naar beneden moet komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden