Microsoft wordt aangeklaagd in VS

Het Amerikaanse ministerie van justitie en twintig staten zullen vandaag Microsoft aanklagen wegens het overtreden van de Sherman Antitrust Act, de wet die ondernemingen verbiedt een monopolie te gebruiken om de concurrentie op een andere markt te onderdrukken....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Dit weekeinde mislukten onderhandelingen in Washington DC om deze processen te voorkomen. Volgens een woordvoerder van Microsoft, de grootste fabrikant van computerbesturingsprogramma's ter wereld, zal vandaag ook worden begonnen met de verscheping naar computerfabrikanten van Windows 98, inclusief het programma voor het gebruik van Internet, Microsoft Explorer.

Beide partijen beschuldigen elkaar zondag ervan verantwoordelijk te zijn van het mislukken van de onderhandelingen en zeiden dat rechtszaken nu onvermijdelijk zijn geworden. Volgens het ministerie van Justitie was Microsoft niet bereid een compromis te sluiten en waren toegevingen 'kosmetisch van aard'. Volgens Microsoft-topman Bill Gates zijn de eisen van de overheden 'extreem' en rest hem niets anders dan de zaak 'tot het laatste toe uit te vechten in de rechtszaal'.

Gates verzet zich tegen twee hoofdeisen van de overheden: Windows 98 moeten worden uitgebreid met de Internet-browser van Netscape en computerfabrikanten moeten in staat worden gesteld hun eigen 'desktop'-programma's of die van andere merken dan Microsoft te installeren.

De eisen van de overheden worden door Gates absurd genoemd. Zijn woordvoerder Vivek Varma maakte gisteren de volgende vergelijkingen. 'Wat van ons geëist wordt lijkt op een verzoek aan Coca Cola om bij iedere zes blikjes Coca Cola drie blikjes Pepsi te verkopen. Het is alsof The New York Times verplicht wordt de krant te verkopen met het logo van The Wall Street Journal op de voorpagina.'

Volgens de woordvoerder is het bovendien technisch onmogelijk om Windows 98 te scheiden van de Internetbrowser Microsoft Explorer. Dit is een stelling die door experts van de overheden en van verzamelde concurrenten ten stelligste wordt betwist.

Volgens Microsoft is de overheid uit 'op de vernieting van een technologisch product dat wezenlijk bijdraagt aan de economische groei en vernieuwing van Amerika'. Met grote advertenties en een demonstratie in Manhattan waar Gates het woord voerde is het concern in de aanval gegaan.

Als vandaag de formele aanklachten worden ingediend begint een nieuwe ronde in de juridische strijd tussen Microsoft en de overheid. Sinds 1991 worden in de VS en Europa onderzoeken uitgevoerd naar de monopolie-positie van het bedrijf uit Redmond, Washington. Pas vorig jaar december moest Microsoft een eerste nederlaag incasseren toen een rechter bepaalde dat Windows 95 en Microsoft Explorer gescheiden moesten worden geinstalleerd.

Vorige week bepaalde een andere rechter tot grote vreugde van Microsoft dat dit vonnis niet gold voor Windows 98. Daarmee is op het moment dat Gates dit vernieuwde besturingsprogramma op de markt brengt de strijd met het in het westelijke Redmond verafschuwde Washington DC weer van voren af aan begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden