Microsoft wil weer eens te veel van zijn klanten weten

Uit Amerikaans onderzoek bleek onlangs dat bedrijven miljarden morsen door fouten in computersoftware. Maar ook de consument thuis raakt kostbare tijd kwijt door irritante bugs....

Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft de laatste versies van zijn vlaggenschepen Windows en Office voorzien van een hulpje. Zodra een programma de boel verstiert, verschijnt er een scherm in beeld met het aanbod om informatie over de fout per modem naar Microsoft te versturen.

ComputerTotaal beschrijft hoe Microsoft alle meldingen verzamelt in buckets. Elke specifieke fout krijgt zijn eigen emmer. Begint een emmer vol te lopen, dan wordt besloten de fout aan te pakken.

De virtuele brandwacht rapporteert niet alleen het gebrek - om goed te kunnen zien wat er misgaat, verzamelt hij ook gegevens over de computer. Iedere pc is immers uniek, omdat elke gebruiker zijn machine anders inricht. Helaas gaat Microsoft bij het bijeensprokkelen van die informatie in de ogen van velen net iets te ver, schrijft het blad.

Het hulpprogramma stuurt namelijk ook de product-IDs (het unieke registratienummer van een softwarepakket) door naar Microsoft, plus het internet-adres van de pc die de fout rapporteert. Gevoelige informatie, ook al bezweert product manager Milo Schaap dat de gegevens alleen worden gebruikt om de kwaliteit van software te waarborgen en voor statistische doeleinden. Er wordt geen illegale software mee opgespoord.

Een gemiste kans, constateert ComputerTotaal. Veel mensen zijn huiverig voor het versturen van foutrapporten aan Microsoft en dat is logisch. Grote bedrijven als Microsoft staan te ver van de gebruiker af om volledig te worden vertrouwd. Bovendien is de reputatie van het bedrijf op privacygebied niet erg goed. We blijven nog wel even met zijn allen miljarden morsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden